Απόλυτη ταύτιση απόψεων στα θέματα που συζήτησαν στη συνάντησή τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ικανοποίησή του από τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με την ελληνική ηγεσία και σημείωσε ότι οι απόψεις των δύο πλευρών ταυτίζονται και στα τρία ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος, δηλαδή στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης, στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι απόψεις Αθήνας και Λευκωσίας συμπίπτουν με αυτές της πλειοψηφία των κρατών-μελών και υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που προέκυψε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι συζήτησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την αντιμετώπιση των προκλήσεων από τις τουρκικές ενέργειες, οι οποίες, όπως είπε, παραβιάζουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και προέρχονται από μία χώρα που θεωρητικά είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ.

«Επιδιώκουμε διάλογο, ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν προκαλούν, αλλά προκαλούνται από τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας. «Τα συμπεράσματα από τις συνομιλίες είναι κοινά. Δεν θα επιτρέψουμε να επικρατήσει η επιδίωξη της Τουρκίας, που δεν είναι άλλη, από τη δημιουργία μίας αχρείαστης κρίσης», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και υπογράμμισε ότι η Λευκωσία επιδιώκει την αποτελεσματικότερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφορικά με το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι πρόκειται για πράξη την οποία δεν ανέμενε κανείς από ένα κοσμικό κράτος. «Η Αγία Σοφία ανήκει σε όσους σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά που δεν ξεχωρίζει θρησκευτική ταυτότητα», σημείωσε και πρόσθεσε: «Από κοινού και μαζί οι απανταχού πολιτισμένοι πολίτες να συντονίσουμε τις ενέργειες μας έτσι ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα ότι είναι αδιανόητο να συμπεριφέρονται με τόση αμετροέπεια σε πολιτιστικά κληρονομήματα».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι δύο χώρες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εξέλιξη της συζήτησης αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος δέχθηκαν βαρύ πλήγμα στις οικονομίες τους λόγω του τουρισμού. Τόνισε την ταύτιση των απόψεων των δύο πλευρών και σημείωσε ότι Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν στο ακέραιο του ύψους της πρότασης της Κομισιόν, το οποίο θα δοθεί κυρίως με τη μορφή επιδοτήσεων και όχι δανεισμού και χωρίς πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις, αλλά με βάση το ισχύον πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πρόκειται για στοίχημα της Ευρώπης στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της ισότιμης ανάπτυξης», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε μια επισκόπηση των εξελίξεων υπό το πρίσμα της επιθετικής στάσης της Άγκυρας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ενεργειών. Τόνισε, παράλληλα, ότι η επιθετική στάση της Τουρκίας παραβιάζει ανοικτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και κοινές και απέναντι σε αυτές χρειάζεται μια κοινή και σύσσωμη αντιμετώπιση από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ΕΕ οφείλει να καταρτίσει κατάλογο συγκεκριμένων κυρώσεων απέναντι σε μια χώρα που δρα ως ταραχοποιός και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. «Ουδέποτε αρνηθήκαμε τον διάλογο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και καλής γειτονίας αλλά χωρίς εκβιαστικές πρακτικές και υποβόσκουσες απειλές», τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Αγία Σοφία είναι μεγαλύτερη από όλους και μας ξεπερνά όλους. Θα στέκεται ακλόνητη στη θέση της και θα φέρει στους αιώνες το θρησκευτικό και πολιτιστικό της φορτίο. Απέναντι σε αυτή την μικρόψυχη και αχρείαστη πρωτοβουλία της Τουρκίας η Ελλάδα θα δώσει απαντήσεις». Χαρακτήρισε οπισθοδρομική την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι κόβει δεσμούς από τον δυτικό κόσμο και τις δυτικές αξίες. Αναρωτήθηκε, επίσης, αν μετά από αυτή την προσβολή η Αγία Σοφία μπορεί να διατηρεί τα προνόμια της UNESCO και αν ο οργανισμός θα συνεχίζει να δωρίζει την αίγλη του σε μία χώρα που υποτίθεται ότι φιλοξενεί ένα παγκόσμιας κληρονομιάς μνημείο. 

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί συνάντηση των δύο ηγετών αλλά και διευρυμένες συνομιλίες, παρουσία των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Κύπρου. Η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελείται από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκο Κενεβέζο και τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κυριάκο Κούρο.

Στις 19:00 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως θα επιστρέψει στην Κύπρο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ