Ανησυχεί ιδιαίτερα το υπουργείο Εργασίας για το ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας μετά τη λήξη των έκτακτων σχεδίων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η Ζέτα Αιμιλιανίδου χαρακτήρισε απαράδεκτο μια επιχείρηση, που έτυχε επιδότησης και στήριξης από τα έκτακτα σχέδια κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας, να προβεί σε απολύσεις προσωπικού. Ανέφερε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης επικεντρώνονται -εκτός από το θέμα της ανεργίας- και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις μισθών. Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αποστείλει εγκύκλιο προς της επιχειρήσεις, όπως εξήγησε, προειδοποιώντας ότι δεν θα τύχουν επιδότησης ή στήριξης στο μέλλον, εάν προχωρήσουν σε απολύσεις ή μειώσεις μισθών.

Η υπουργός εκτίμησε ότι με βάση τα σχέδια, δεν αναμένεται να γίνουν απολύσεις μεγάλης κλίμακας, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου. Ανέφερε ότι διεξάγεται διάλογος με ειδικές κατηγορίες αυτοτελώς εργαζομένων, χωρίς εργοδοτούμενους, για τους οποίους το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εξαγγελθούν έκτακτα σχέδια.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για:
• 815 πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες αστικών ταξί και δεν δικαιούνταν να ενταχθούν στα σχέδια για στήριξη επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό
• Φωτογράφους που εργάζονται μόνοι σε γάμους, βαφτίσεις και άλλες εκδηλώσεις
• Ξεναγούς που δραστηριοποιούνται επίσης στον ξενοδοχειακό τομέα και εργάζονται χωρίς υπαλλήλους.

Νέα σχέδια για στήριξη της απασχόλησης

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται ότι θα εκπονηθούν νέα σχέδια για στήριξη της ανεργίας για τα οποία χρειάζεται η έγκριση από την Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αφού θα αντληθούν πόροι από το ευρωπαϊκό κοινοτικό ταμείο. Τα χρήματα αυτά, όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας, θα δοθούν σε επιχειρήσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας καθώς και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσλάβουν προσωπικό.

Αναμένεται, όπως είπε, μέχρι το τέλος του μήνα να ανακοινωθεί η έναρξη των αιτήσεων, ώστε μετά την έγκριση που αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση, να αρχίσουν οι επιδοτήσεις με τον νέο χρόνο, για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο του 2020 και Ιανουάριο Φεβρουάριο του 2021.

Δόθηκαν ακόμα οδηγίες προς την Αρχή Ανάπτυξης Δυναμικού για να προετοιμάσει νέα σχέδια που θα αφορούν στήριξη των νέων κάτω των 29 ετών, για μακροχρόνια άνεργους. Για τον σκοπό αυτό θα δαπανηθεί ένα κονδύλι ύψους 12 με 15 εκατ. ευρώ.

Πληρωμές που εκκρεμούν

Σε ό,τι αφορά στα σχέδια στήριξης των προηγούμενων περιόδων, η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι σήμερα, μέχρι το απόγευμα, αναμένεται ότι θα καταβληθούν τα έκτακτα επιδόματα της τέταρτης φάσης στις επιχειρήσεις για να τα καταβάλουν στους μισθωτούς. Σημείωσε, επίσης, ότι δαπανήθηκαν 99 από τα 100 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την απευθείας στήριξη αυτοτελώς εργαζομένων και επιχειρήσεων με την εφάπαξ χορηγία.

Δημήτρης Στρατής