«Ανοίγουν» εκ νέου οι αιθέρες της Κυπριακής Δημοκρατίας από την 1η Μαρτίου, όπως αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, με το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών να κάνει αγώνα δρόμου για να είναι όλα έτοιμα για το μεγάλο στοίχημα της αποκατάστασης της συνδεσιμότητας του νησιού.

Εν γένει σε καραντίνα 72 ωρών και τεστ θα υποβάλλονται όλοι όσοι φτάνουν στην Κύπρο

Από την 1η Μαρτίου 2021, θα ακολουθείται η κατηγοριοποίηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι οποίες θα ταξινομούνται στις κατηγορίες πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη.

Για τοv μήνα Μάρτιο, για τις τρίτες χώρες -Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Λευκορωσία- όπως επίσης και για τον κατάλογο σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αξιολόγηση των χωρών αυτών θα διεξάγεται από το υπουργείο Υγείας, το οποίο θα τις ταξινομεί σε πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και γκρίζα. Όσες από αυτές τις χώρες ταξινομηθούν στην κατηγορία γκρίζα, θα χρειάζονται ειδική άδεια εισόδου και επιπλέον οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση. Σε αυτή την κατηγορία θα ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού / καραντίνας τα οποία θα είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

Από την 1η μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021, οι αφιχθέντες από οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες χώρες, η οποία έχει ταξινομηθεί στην πράσινη κατηγορία, θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο PCR τεστ, το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημειώνεται ότι, για τον μήνα Μάρτιο, όλοι οι επιβάτες που καταφθάνουν στην Κύπρο, ανεξαρτήτως κατηγορίας, θα έχουν περάσει από εργαστηριακό έλεγχο PCR.

Για τη σταδιακή επανέναρξη των πτήσεων από 1η Μαρτίου, σε δηλώσεις του ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι «σχεδιάσαμε και ετοιμάσαμε ένα πρωτόκολλο το οποίο από τη μια να στέλνει ένα μήνυμα σταθερότητας στις αερογραμμές και από την άλλη να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία».

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρείες, ο Υπουργός ανέφερε ότι «μεγάλη αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει βάση της την Κύπρο, την ενισχύει και με τρίτο αεροπλάνο, βλέπουμε ότι μπαίνουν πτήσεις σε προορισμούς που δεν είχαμε απευθείας πτήσεις πριν, βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει καινούρια αεροπορική εταιρεία για τις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στο να μειωθούν οι τιμές».