Του Κωνσταντίνου Νικολάου

Από τη στιγμή που το εν λόγω άρθρο αφορά την Εθνική Ανδρών στο ποδόσφαιρο, θα ήταν παράλειψη να μην ευχηθούμε στον Νίκο Κωστένογλου κάθε επιτυχία, καθώς όπως ανακοινώθηκε θα αποτελέσει τον νέο μας ομοσπονδιακό τεχνικό. 

Για να είμαι ειλικρινής δεν ξετρελάθηκα από τη συγκεκριμένη κίνηση, αλλά είτε μου αρέσει είτε όχι αυτή η επιλογή «ο κύβος ερρίφθη», και δεν μπορώ να κάνω αλλιώς, από το να περιμένω τα αποτελέσματα του.

Ακόμη και έτσι, πρέπει να αναφερθεί ότι οι οιωνοί για να πετύχει ο Ελλαδίτης, δεν είναι οι καλύτεροι δυνατοί και για αυτό δεν φέρει καμία ευθύνη ο ίδιος, αλλά οι προκάτοχοι του, σε συνδυασμό με την αδυναμία της ομοσπονδίας να πάρει τα απαραίτητα μέτρα. Άλλωστε, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η Εθνική δεν λαμβάνει την πρέπουσα σημασία από τους αρμόδιους, όσο μεγάλο κεφάλαιο του κυπριακού ποδοσφαίρου και αν είναι.

Τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έγινε κάποιο βήμα προς τα μπρος, αλλά έχει πέσει και το επίπεδο. Δεν χρειάζεται και πολλά για να το καταλάβει κανείς αυτό, αφού ρίχνοντας μια ματιά στα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, θα παρατηρήσει ότι οι ήττες είναι πολύ περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα. Επίσης, το πράγμα γίνεται ακόμη χειρότερο όταν γίνει αντιληπτό πως η Εθνική Κύπρου δεν μπορεί να κερδίσει ομάδες, που κάποτε τις είχε για πλάκα.

Η αλήθεια είναι ότι οι ήττες ήταν πάντοτε στο ρεπερτόριο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, όμως, είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πέρα από τα αρνητικά αποτελέσματα, οι πλείστες εμφανίσεις είναι απογοητευτικές.

Είναι ξεκάθαρο πως για να βελτιωθεί η Εθνική ομάδα, θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές και να οριστεί ένα ορθολογικό πλάνο. Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ίσχυσε επί Γιόχαμ Βάλεμ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βέλγος στη προσπάθεια του να βελτιώσει την Εθνική έριξε σημαντικά τον μέσο όρο ηλικίας και «έκοψε» όλους τους Κυπροποιημένους. Ενδεχομένως αυτά τα δύο να είναι πράγματα που θα πρέπει να συμβούν μακροπρόθεσμα, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτι τέτοιο από τη μια μέρα στην άλλη.

Χωρίς αμφιβολία ο Βέλγος απότυχε παταγωδώς, καθώς σε οκτώ παιχνίδια γνώρισε έξι ήττες, πήρε μια ισοπαλία και κέρδισε το Λουξεμβούργο που εκείνη την ημέρα αγωνιζόταν με δέκα παίκτες από το 30’. Το χειρότερο από όλα είναι ότι πλέον η Εθνική κινδυνεύει άμεσα για να υποβιβαστεί στη τέταρτη κατηγορία της UEFA και να ανταγωνίζεται μεταξύ άλλων με ομάδες όπως είναι το Σαν Μαρίνο και το Γιβραλτάρ.

Εξυπακούεται πως το γεγονός ότι ο Βάλεμ προσπάθησε να δουλέψει πάνω σε κάποιο πλάνο είναι σημαντικό, αφού αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνεται από όλους. Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο πλάνο ήταν εντελώς λανθασμένο, μιας και οι αλλαγές δεν πρέπει να αφορούν αποκλειστικά τις κλήσεις του ομοσπονδιακού, αλλά να είναι βαθύτερες.

Επίσης, αν αυτοί που αποφασίζουν για την Εθνική δεν μπορούν να σκεφτούν από μόνοι τους λύσεις, υπάρχουν παραδείγματα από το εξωτερικό, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν προς όφελος του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Δεν τίθεται θέμα ότι το πιο χαρακτηριστικό και πλησιέστερο στα κυπριακά δεδομένα παράδειγμα είναι η Ισλανδία, μια χώρα των 350 χιλιάδων κατοίκων, που τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει μια πρόκριση σε Γιούρο και Παγκόσμιο κύπελλο.

Βέβαια, οι επιτυχίες δεν ήρθαν ουρανοκατέβατες, αλλά όπως αποκάλυψε σε ελλαδική ιστοσελίδα το 2016 ο Ισλανδός δημοσιογράφος, Βίντιρ Σίγκουρντσον, έπρεπε να προηγηθούν ορισμένες ενέργειες. Μεταξύ άλλων νεαροί Ισλανδοί ποδοσφαιριστές έχουν την ευκαιρία να παίξουν στην πρώτη κατηγορία της Ισλανδίας, μιας και οι ομάδες παίρνουν όλο και λιγότερους ξένους. Παράλληλα, είπε ότι υπάρχουν υψηλού επιπέδου προπονητές στις νεαρές ηλικίες, ενώ οι περισσότερες επαγγελματικές ομάδες της χώρας, έχουν ακαδημίες. Την ίδια ώρα η ομοσπονδία βοηθά με τεχνητά γήπεδα που βρίσκονται πίσω από τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Με λίγα λόγια, αυτό που οφείλει να κάνει η ομοσπονδία δεν είναι απλά να φέρει ένα προπονητή και να πει ότι τέθηκε ένα μακροχρόνιο πλάνο, αλλά να αρχίσει άμεσα να κάνει διάφορες ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όσον αφορά το πλάνο που ανακοινώθηκε με την έλευση του Βάλεμ, αυτό προφανώς και «πέταξε»… σαν αεροπλάνο!

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6