Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για τον χώρο της υγείας, καθώς στις τέσσερις το απόγευμα θα συναντηθούν στα γραφεία του ΟΚΥπΥ στην Λευκωσία  ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα με τις συντεχνίες των εργαζομένων στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και αντιπροσωπεία της διεύθυνσης του Οργανισμού.

Σήμερα θα κριθεί εν πολλοίς κατά πόσο τα απεργιακά μέτρα θα συνεχιστούν στα δημόσια νοσηλευτήρια το επόμενο διάστημα.

Ο Υπουργός Υγείας αναμένεται ότι θα παραλάβει την τελική πρόταση του ΟΚΥπΥ για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων που ζητούν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κρατικά νοσοκομεία και στην συνέχεια θα την διαβιβάσει στους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ακολούθως ο ΟΚΥπΥ θα προβεί σε μια σύντομη παρουσίαση για τις πρόνοιες της νέας πρότασης, που αφορά κυρίως στις συλλογικές συμβάσεις του προσωπικού που προσλήφθηκε με προσωπικά συμβόλαια και όχι συμβάσεις εργασίας, μετά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το 2019.

Σε περίπτωση που το περιεχόμενο της πρότασης ικανοποιήσει προκαταρκτικά τις συντεχνίες, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει μια περίοδος εντατικού διαλόγου με στόχο να υπάρξει συμφωνία . Σε αντίθετη περίπτωση όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει τη συνέχεια. Ήδη προγραμματίζεται πάντως νέα συνάντηση στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Υπουργός Υγείας από χθες ανέφερε ότι από την ενημέρωση που έχει από τον ΟΚΥπΥ η νέα πρόταση είναι βελτιωμένη και εξέφρασε την ελπίδα να ικανοποιήσει τους εργαζόμενους. Από την πλευρά τους οι συντεχνίες κρατούν μικρό καλάθι και δηλώνουν πως θα αναμένουν να εξετάσουν την αναθεωρημένη πρόταση για να μπορέσουν να τοποθετηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν έμειναν ικανοποιημένοι από όσα άκουσαν από τον ΟΚΥπΥ την περασμένη εβδομάδα και γι΄ αυτό ακολούθησε μια δίωρη στάση εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σε ό,τι αφορά στα θέματα στελέχωσης των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό, εκπρόσωποι των συντεχνιών, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ αλλά και του ΟΚΥπΥ, αναφέρουν ότι καταγράφηκε σημαντική πρόοδος και σε πολλά σημεία έχει επιτευχθεί συμφωνία.