Αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες, βρίσκονται οι δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος. Οι δύο ύποπτοι παραπέμφθηκαν σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, αναφορικά κακουργήματα που σχετίζονται με τεράστια οικονομικά ποσά που φαίνεται ότι απέσπασαν από ανυποψίαστους πολίτες και όχι μόνο.

Κατά τη σημερινή διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, για το σκάνδαλο της Μονής του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, επιδόθηκε από τον εξεταστή της υπόθεσης κατηγορητήριο περιλαμβάνονται 19 κατηγορίες.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο Δικαστήριο, οι κατηγορίες, αφορούν μεταξύ άλλων, στο ποσό των 807 χιλιάδων ευρώ που βρέθηκε στο χρηματοκιβώτιο της Μονής αλλά και σε ένα άλλο μεγάλο ποσό που πλησιάζει το εκατομμύριο και εντοπίστηκε σε διάφορους λογαριασμούς.

Η υπερασπιστική γραμμή των δύο υπόπτων, δεν έπεισε το δικαστήριο αφού τα ποσά που εντοπίστηκαν ήταν τέτοια που δεν δικαιολογούνται με βάση τις εισφορές πιστών, ενώ δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στον φόρο εισοδήματος.

Μεταξύ των κατηγοριών είναι και η κλοπή ποσού από τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Φτερικούδι, χρήματα που προορίζονταν για εισφορές.

Οι δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες κατηγορούνται ακόμα, για μεταφορά ποσών, από τους λογαριασμούς άλλων μοναχών, στους δικούς τους λογαριασμούς.

Στο κατηγορητήριο βρίσκονται επίσης κατηγορίες όπως:

-Συνωμοσία προς καταδολίευση που αφορά σε τρεις διαφορετικές καταγγελίες.

-Παράνομη κατοχή περιουσίας

-Κλοπή από αντιπρόσωπο

-Κλοπή σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις

-Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε επτά διαφορετικές καταγγελίες

– Και ψευδής φορολογική δήλωση σε τρεις διαφορετικές καταγγελίες.

Η πρώτη δικάσιμος στο Κακουργιοδικείο έχει οριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, ενώ έπειτα από δεκαέξι μέρες κράτησης, ο Νεκτάριος αφέθηκε ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, μέχρι την έναρξη της δίκης.

Το Δικαστήριο ζήτησε όπως υποβληθεί χρηματική εγγύηση ύψους 100,00 ευρώ από τον Νεκτάριο και από τον Πορφύριο εγγύηση ύψους 50,000 ευρώ.

Και οι δύο, θα πρέπει να παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, το όνομα τους θα μπει στο Stop List και θα παρουσιάζονται σε αστυνομικό σταθμό δύο φορές την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κωλυσιεργία σε σχέση με την εκκλησιαστική δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού παρά το γεγονός ότι το πόρισμα φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί από την ανακριτική επιτροπή, δεν έχει ακόμα κατατεθεί στο Συνοδικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να ορίσει εισαγγελέα που θα μετατρέψει το πόρισμα σε κατηγορητήριο, το οποίο θα επιδωθεί στους δύο εν αργία Αρχιμανδρίτες.