Κατά 95% κατάφερε να μειώσει την παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών, η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, όπως ανακοινώθηκε σε διεθνές σεμινάριο κατά της παγίδευσης πουλιών, που διοργανώθηκε από τον ‘Bird Life Cyprus’ τον περασμένο μήνα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, τα προηγούμενα χρόνια, η πιο συνηθισμένη και αποτελεσματική μέθοδος παγίδευσης ήταν με τη χρήση καλυμμάτων, όπου τα αβοήθητα πουλιά παρασύρονται σε δίχτυα με συσκευές που μιμούνται πουλιά και στη συνέχεια τα σκότωναν και τα πωλούσαν παράνομα ως ‘μεζέ’ σε εστιατόρια.

Τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας, δείχνουν μείωση κατά 98% στη χρήση διχτύων και μείωση κατά 93% στον αριθμό των καλαμιών, που βρέθηκαν σε γνωστές περιοχές παγίδευσης.

 

Ο Βοηθός Διευθυντής της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας,  και επικεφαλής της διευθύνουσας ομάδας κατά της παγίδευσης πουλιών, Ανδρέας Πιτσιλλίδης, ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια αποφασιστικότητα να καταπολεμήσουν αυτήν την παράνομη δραστηριότητα, εφαρμόζοντας μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στις δραστηριότητες παγίδευσης πουλιών.

Ο κ. Πιτσιλλίδης, προειδοποίησε ότι ο εφησυχασμός δεν επιτρέπεται και είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο, καθώς η εποχή παγίδευσης πουλιών πλησιάζει.

«Προσβλέπουμε να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα και ελπίζουμε να δούμε μια κουλτούρα μετατόπισης μεταξύ πολλών προς την προστασία της άγριας ζωής και τη βιοποικιλότητα γενικά», κατέληξε ο κ. Πιτσιλλιδης.