«Όποιος παράγει χαλλούμι πρέπει πλέον να το πράττει με τις προδιαγραφές του προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης», δήλωσε στον Σταθμό μας ο Γενικός Διευθυντής του Υπ. Γεωργίας Ανδρέας Γρηγορίου κληθείς να απαντήσει για το τι θα γίνει με τις μεγάλες ποσότητες χαλουμιών χωρίς τις προβλεπόμενες ποσοστώσεις.

Ο κ. Γρηγορίου πρόσθεσε ότι μπορεί όποιος θέλει να εμπορεύεται παρόμοια προϊόντα, χωρίς όμως την επωνυμία χαλούμι.

Σημείωσε ότι μετά και την χθεσινή σύσκεψη που έγινε για το θέμα του χαλλουμιού αποφασίστηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου ότι θα εφαρμοστεί η νομοθεσία, η οποία προβλέπει ότι στο παρόν στάδιο το αιγοπρόβειο γάλα πρέπει να είναι στο 25% και μέχρι το 2024 να φτάσει το 51%.

Ανέφερε ακόμα ότι η νομοθεσία θα έπρεπε να εφαρμοστεί από τους τυροκόμους από τον Οκτώβριο του 2021. Επέλεξαν όπως είπε, να συνεχίσουν να παράγουν χαλλούμια με βάση το εμπορικό σήμα, ωστόσο η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας ξεκαθάρισε το τοπίο.

Η επόμενη κρίσιμη μέρα για την πορεία διόρθωσης των στρεβλώσεων που έχουν παρατηρηθεί στην παραγωγή και εμπορία του χαλλουμιού είναι η ερχόμενη Δευτέρα. Οι τυροκόμοι μαζί με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, θα ανηφορίσουν τον λόφο του Προεδρικού όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για να καθοριστεί το πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας.

Το μεγάλο θέμα που προκύπτει είναι το τι θα γίνει με τις μεγάλες ποσότητες χαλουμιών που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές, ούτε το σήμα ΠΟΠ. Τα αποθέματα αυτά βρίσκονται τόσο στα μεγάλα τυροκομία όσο και στα ράφια των υπεραγορών όπως μας εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπ. Γεωργίας. Πρόθεση όπως είπε ο κ. Γρηγορίου, είναι να μην δημιουργηθούν ζημίες σε επιχειρήσεις.

Όπως πληροφορούμαστε σε συνεννόηση με την Νομική Υπηρεσία εξετάζονται διάφορες πιθανές λύσεις. Ενδέχεται να θεσπιστεί μια μεταβατική περίοδος, είτε να δοθούν οδηγίες για αλλαγή των ετικετών των παράτυπων χαλλουμιών. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο πιο δραστικών μέτρων που είναι οι απόσυρση των προϊόντων.

Ικανοποίηση για την γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για το χαλλούμι εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων Παναγιώτης Κωνσταντίνου. Ο κύριος Κωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος το οποίο απαιτείται για το χαλούμι ΠΟΠ.