Είναι τόσες πολλές, μεγάλες και επαναλαμβανόμενες οι παραλήψεις και η προχειρότητα στη διερεύνηση της δολοφονίας του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου, που εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι έγιναν ηθελημένα με σκοπό τη συγκάλυψη, δήλωσε ο εκ των ποινικών ανακριτών στην υπόθεση, Σάββας Μάτσας.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι η πρώτη και σοβαρότερη αμέλεια εντοπίστηκε στην ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε 17 χρόνια πριν στη σορό του Θανάση Νικολάου.

Οι ευθύνες σημείωσε εκτείνονται σε όσους διερεύνησαν την υπόθεση αφού χρησιμοποιήθηκαν ανυπόστατα ευρήματα με αποτέλεσμα το σοβαρότερο αδίκημα του ποινικού κώδικα – αυτό της αφαίρεσης της ζωής ενός ανθρώπου – να διερευνηθεί ως μικροπαράβαση, από έναν άπειρο αστυνομικό στον σταθμό Λάνιας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο στο πόρισμα καταλογίζονται σαφέστατες ποινικές ευθύνες σε τρείς πρώην αξιωματικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού που είχαν εμπλακεί στις έρευνες και έναν ιατροδικαστή.

Ο δολοφονία του Θανάση Νικολάου σύμφωνα με τον ποινικό ανακριτή έγινε κατά πάσα πιθανότητα με δυνατά κτυπήματα στο σώμα και με στραγγαλισμό και η δολοφονία έγινε το πιθανότερο από περισσότερο από ένα πρόσωπο.

Σε σχέση με το αίτημα της μητέρας του Θανάση Νικολάου, για παράδοση του πορίσματος στην οικογένεια ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να υπάρχει πρόσβαση για την οικογένεια του θύματος, στο μαρτυρικό υλικό μιας υπόθεσης στο βαθμό που απαιτείται, για διασφάλιση των νομίμων συμφερόντων της. Εναπόκειται ωστόσο στον Γενικό Εισαγγελέα να αποφασίσει, σημείωσε.

Είναι μεν δύσκολο να στοιχειοθετηθεί υπόθεση και να εντοπιστούν οι δολοφόνοι 17 χρόνια μετά, ωστόσο ο κ. Μάτσας επισήμανε ότι το πρώτο που θα πρέπει άμεσα να γίνει είναι η λήψη γενετικού υλικού περισσοτέρων προσώπων από το στρατόπεδο που υπηρετούσε ο Θανάσης Νικολάου για ταυτοποίηση με τα τρία dna που βρέθηκαν στα ρούχα του θύματος.