Ένα από τα παιχνίδια που έχουν ιδιαίτερη άνθηση στις μέρες μας είναι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή αλλιώς τα eSports. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια διεξάγονται όλο και περισσότεροι διαγωνισμοί ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ένας από αυτούς είναι και το eEuro 2020 στο οποίο συμμετείχαν δύο συμπατριώτες μας, οι Στέφανος Αναστασίου και Γιώργος Τσίγκης.

Πρόκειται για διαδικτυακή διοργάνωση Pro Evolution Soccer (PES), της οποίας τα δικαιώματα έχει η UEFA και στην οποία συμμετείχαν όσες χώρες διαγωνίζονται και στο Euro 2020.

Ο ραδιοσταθμός μας επικοινώνησε με τους ιδρυτές της κυπριακής κοινότητα PES, τους Στέφανο Αναστασίου, Γιώργο Τσίγκη, Άριστο Στέλιου και Μάριο Ηλιαζέτ. Οι τέσσερεις τους μας εξήγησαν τι είναι τα eSports, μίλησαν για την εμπειρία τους στον διαγωνισμό της UEFA, ενώ αναφέρθηκαν και στις φιλοδοξίες που έχουν από την νεοσύστατη κοινότητα Pro Evolution Soccer.

Τι γνωρίζεται για τα eSports;

Μάριος: Το φαινόμενο eSports αναφέρεται κυρίως σε οργανωμένα επαγγελματικά πρωταθλήματα παιγνιδιών που αφορούν εκδόσεις PC, Playstation, Xbox κλπ. Διάφοροι χρήστες ενός παιγνιδιού ανταγωνίζονται μεταξύ τους είτε ατομικά είτε σε ομάδες για την διεκδίκηση της πρωτιάς. Διάφορες πλατφόρμες ζωντανής αναμετάδοσης όπως το twitch παρέχουν στο θεατή να δει διάφορα τέτοια τουρνουά ζωντανά. Λέγεται φαινόμενο γιατί τα eSports είναι μια γρήγορα εξελισσόμενη βιομηχανία που σύμφωνα με τους ειδικούς αξίζουν δισεκατομμύρια..

Γιώργος: Ο όρος “eSports” προέρχεται από τον όρο “ηλεκτρονικά αθλήματα”. Δηλαδή είναι διαγωνισμοί με βιντεοπαιχνίδια όπου επαγγελματίες παίκτες και οι αντίστοιχες ομάδες τους, διαγωνίζονται για κάποιο βραβείο σε διάφορες διοργανώσεις

Τι πρωταθλήματα eSports διεξάγονται στην Κύπρο;

Μάριος: Τα eSports στη Κύπρο είναι ακόμη στα αρχικά τους στάδια ανάπτυξης σε σύγκριση με άλλες χώρες όπου ασχολούνται διάφοροι χρήστες παιγνιδιών επαγγελματικά με χορηγούς, ατζέντηδες, ομάδες και συμβόλαια. Από όσο γνωρίζουμε, στο παιγνίδι FIFA μέσω της Εταιρείας VGL (Virtual Gaming League), διεξάγετε στην Κύπρο eSports πρωτάθλημα με κυπριακές ομάδες.

Γιώργος: Στην Κύπρο τα eSports τουρνουά που συναντά κανείς είναι κυρίως FIFA, Clash Royale και Counter Strike.

Τι έχετε να πείτε για την εμπειρία σας στο eEuro 2020;

Γιώργος: Όλα άρχισαν τον Νοέμβριο του 2019 όταν η UEFA ανακοίνωσε πώς θα διεξάγει διαδικτυακό τουρνουά στο PS4 σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς έχει φέτος τα αποκλειστικά δικαιώματα του PES 2020. Οι παίκτες κάθε χώρας αγωνίζονταν μεταξύ τους μόνο με την αντίστοιχη Εθνική τους(Κύπρος vs Κύπρος) και μετά από προκριματικά και νοκ αουτ αγώνες οι δύο παίκτες κάθε χώρας που έφταναν μέχρι το τέλος και τον μεγάλο τελικό, θα ήταν και οι εκπρόσωποι των χωρών τους στα regional finals Μαρτίου. Κατάφερα και πήρα την 1η θέση στην Κύπρο.

Το τουρνουά αυτό έλαβε τεράστιες διαστάσεις στην Ευρώπη, καθώς η UEFA το αναγνώρισε ως επίσημη της διοργάνωση και μάλιστα είδαμε σε αρκετές χώρες να υπάρχουν αφιερώσεις και συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών στις αντίστοιχες ομοσπονδίες τους.

Η κλήρωση δεν μας χαμογέλασε και τύχαμε στον δυσκολότερο όμιλο του τουρνουά με
αντιπάλους τις Γαλλία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία και Αρμενία. Ξεχωρίζει φυσικά η παρουσία του Γάλλου παγκόσμιου πρωταθλητή 2019, του Γάλλου συμπαίκτη του με πολλές παρουσίες σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια τουρνουά, των Βέλγων και Κροατών που επίσης είναι γνωστοί στον χώρο της διαδικτυακής κοινότητας του PES

Οι ομάδες που θα κατακτούσαν την 1η θέση στον όμιλο τους θα έπαιρναν το εισιτήριο για το Λονδίνο και το Wembley Stadium όπου θα λάμβανε χώρα η τελική φάση, την ίδια περίοδο που θα διεξαγόταν και το Euro 2020. Όσοι εξασφάλιζαν την συμμετοχή τους στα τελικά της διοργάνωσης θα είχαν και κάποιες καλές ανταμοιβές, όπως εισιτήρια για τους ημιτελικούς και τον μεγάλο τελικό του Euro.Οι ομάδες που τερμάτισαν στη 2η θέση έπαιζαν μεταξύ τούς αγώνες μπαράζ.

Οι αγώνες διεξήχθησαν στις 16 και 30 Μαρτίου όπου η UEFA μέσα από το επίσημο της κανάλι στο YouTube και την σελίδα της στο Facebook έδειχνε ζωντανά διάφορους αγώνες. Τερματίσαμε τελευταίοι στον όμιλο με σύνολο τέσσερεις βαθμούς.

Τα συναισθήματα και οι εμπειρίες φανταστικές. Η εκπροσώπηση μιας χώρας, έστω σε
ένα χώρο σαν κι αυτό του ηλεκτρονικού παιχνιδιού είναι κάτι το μοναδικό. Κρατάω από το τουρνουά δύο πράγματα. Πρώτα την νίκη απέναντι στη Τσεχία στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα με 3-1 καθώς έπρεπε να πάρω νίκη με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά. Αλλά και την απογοήτευση μου μετά την ήττα με 0-3 από τον παγκόσμιο πρωταθλητή γιατί ήξερα πως με λίγη τύχη μπορούσα να πάρω κάτι θετικό από τον αγώνα καθώς είχα περισσότερη κατοχή και σχεδόν ίδιες τελικές. Μάλιστα μέχρι το 60’ όταν το σκορ ήταν 0-1 είχα ήδη δύο δοκάρια και ένα χαμένο τετ α τετ.

Στέφανος: Η εμπειρία μου στον διαγωνισμό eEuro 2020 ήταν μοναδική. Είχα την ευκαιρία να αναμετρηθώ με διακεκριμένους παίκτες από όλη την Ευρώπη, κάτι πρωτόγνωρο για μένα αφού ένα μήνα πριν το τουρνουά δεν είχαν καν PS4 και έπαιζα μόνο σε φίλους offline. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Άριστο που αν δεν ήταν αυτός δεν θα τα κατάφερνα να ήμουν ένας από τους δύο εκπροσώπους της Κύπρου στο eEuro 2020 καθώς και στον Γιώργο που ήταν ο άλλος εκπρόσωπος της Κύπρου στην διοργάνωση. Ο Γιώργος με βοήθησε με την εμπειρία και τις ικανότητες του να προετοιμαστώ όσο το δυνατό καλύτερα.

Το γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα είχαμε δύσκολο έργο λόγω και του δύσκολου ομίλου στον οποίο είχαμε κληρωθεί. Παρότι η συγκομιδή στο τέλος ήταν μόνο τέσσερεις πόντοι, προσωπικά έχω κερδίσει εμπειρίες και παραστάσεις από μια Ευρωπαϊκή διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών Ομάδων, όπως αυτή του eEuro 2020.

Με αφορμή αυτή την διοργάνωση ευελπιστούμε πως όλο και περισσότεροι Κύπριοι να αγκαλιάσουν την προσπάθεια της νεοσύστατης κυπριακής κοινότητας φίλων του Pro Evolution Soccer με μακροπρόθεσμο στόχο την σύνθεση της Εθνικής ομάδας Κύπρου για να μπει η χώρα μας στον χάρτη του ανερχόμενου mode 10vs10.

Άριστος: Εγώ με την σειρά μου μένοντας εκτός συνέχειας της διοργάνωσης, αφού είχα αποκλειστεί από τον Γιώργο, σκέφτηκα ότι τα παιδιά που πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση και εν τέλει θα ήταν και οι δύο εκπρόσωποι της Κύπρου μας στο επίσημο αυτό τουρνουά της UEFA, θα χρειάζονταν ένα άτομο να τους βοηθήσει σε θέματα προώθησης. Ένας ακόμη λόγος που το έκανα αυτό είναι η σχέση μου με τον Στέφανο, που η φιλία μας χρονολογείται από τον καιρό που είμασταν μικροί και παίζαμε μπάλα στην αλάνα της γειτονιάς και φτάνει μέχρι σήμερα όπου μαζί με ακόμη δύο φίλους παίζουμε PES.

Ήμουν δίπλα στους εκπροσώπους μας από την προετοιμασία μέχρι και το τελευταίο παιχνίδι. Είδα την ανταπόκριση των ανθρώπων που μιλήσαμε για το τι έχουμε πετύχει και αυτοί που μπορούσαν κατανοήσουν τι τους λέγαμε έμεναν με το στόμα ανοικτό και προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να στηρίξουν την προσπάθεια των παιδιών.

Είχαμε αρκετή στήριξη από διάφορους φορείς, μεταξύ αυτών και η ΚΟΠ. Δυστυχώς όμως την περίοδο που είχαμε τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις δεν μπορούσε να μας στηρίξει όσο μπορούσε. Επικοινώνησε μαζί μας ο εκπρόσωπος τύπου της ΚΟΠ αλλά και ο διευθυντής διεθνών σχέσεων του οργανισμού και μας έλεγαν ότι παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα των παιδιών και ότι θέλουν να κτίσουμε μια σχέση συνεργασίας για το μέλλον, πράγμα που μας τιμά ιδιαίτερα.

Μάριος: Η δική μου εμπειρία στο φαινόμενο eSports άρχισε όταν η εταιρεία Κοnami (δημιουργός του PES) έδωσε την ευκαιρία σε 55 χώρες να εκπροσωπηθούν από δύο χρήστες της κάθε ευρωπαϊκής χώρας, στο ηλεκτρονικό τουρνουά του Εuro 2020. Από τις 55 χώρες την ευκαιρία είχε και η Κύπρος όπου διάφοροι χρήστες του παιγνιδιού πάλεψαν για να εκπροσωπήσουν την Εθνική Κύπρου στη διοργάνωση. Αναμεσά τους και εμείς οι τέσσερεις, όπου διεκδικήσαμε επάξια τις δύο θέσεις εκπροσώπησης. Τα έφερε η μοίρα έτσι ώστε από ανταγωνιστές να γίνουμε φίλοι και μετέπειτα να μοιραστούμε το πάθος μας για την δημιουργία της πρώτης Κυπριακής κοινότητας Pro Evolution Soccer.

Επόμενοι στόχοι και πρωταθλήματα που ακολουθούν;

Γιώργος: Επόμενοι στόχοι είναι φυσικά να φέρουμε την eSport φάση και στο Pro Evolution. Είμαστε ήδη σε πολύ καλό δρόμο. Το 10vs10 έχει γίνει πλέον θεσμός, ενώ έγιναν κάποια τουρνουά με τις τέσσερεις μεγάλες ελληνικές ομάδες(βρίσκομαι στην ομάδα του ΠΑΟΚ) στο 10vs10. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με την αθλητική δημοσιογραφική ομάδα του Gazzetta.gr, η οποία μεταδίδει ζωντανά τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας στο 10vs10 Nations Cup, που επίσης τυχαίνει να είμαι μέλος της. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ανάμεσα από κάποια κορυφαία ονόματα του ελληνικού community με παρουσίες σε ευρωπαϊκά καθώς και σε παγκόσμια τουρνουά.

Λίγα λόγια για την κυπριακή κοινότητα Pro Evolution Soccer που φτιάξατε;

Μάριος: Η κοινότητα αυτή δημιουργήθηκε κυρίως με σκοπό να είναι το σημείο αναφοράς για όλους του Κύπριους φίλους του παιγνιδιού. Σκοπεύουμε ακόμη στην δημιουργία τουρνουά εντός και εκτός του διαδικτύου, την στελέχωση της Εθνικής Κύπρου από δέκα παίκτες που θα την εκπροσωπούν στο mode 10vs10 και την δημιουργία τοπικού διαδικτυακού πρωταθλήματος. Eπομένως έμμεσα θέτουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη των eSports στην Κύπρο, όσο αφορά το Pro Evolution Soccer, που γιατί όχι αν το επιτρέψουν οι συνθήκες να δημιουργήσουμε και την πρώτη επαγγελματική ομάδα που θα ανταγωνίζεται σε διάφορους διαγωνισμούς.

Γιώργος: Όσο αφορά την δημιουργία της κυπριακής κοινότητας PES στόχος μας είναι να φέρουμε τον κόσμο του παιχνιδιού στην Κύπρο κοντά με την διεξαγωγή διαφόρων τουρνουά(διαδικτυακά και μη). Έχουμε επίσης και μακροπρόθεσμους στόχους, όπως είναι η δημιουργία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο 10vs10.

Άριστος: Η δημιουργία της κοινότητας για εμένα προσωπικά ήταν ένα μεγάλο όνειρο. Ήμουν τυχερός όμως γιατί στο δρόμο μου βρήκα και άλλους ονειροπόλους και μαζί θέσαμε τα θεμέλια για μία δυνατή κυπριακή κοινότητα στο PES, όπου ο κάθε Κύπριος θα μπορεί να ενημερώνετε αλλά και να συμμετέχει σε διάφορα τουρνουά που διοργανώνονται από το αγαπημένο μας παιχνίδι.

Εύχομαι μια μέρα να δούμε την Εθνική Κύπρου στο 10vs10 mode του PES και όλοι μαζί οι Κύπριοι να αγωνιζόμαστε και να εκπροσωπούμε με το εθνόσημο στο στήθος την αγαπημένη μας Κύπρο! Όσοι συμπατριώτες μας θέλουν και ασχολούνται με το PES μπορούν να μας βρουν στη σελίδα μας στο Facebook “CCP – PES Cyprus”. 

Κωνσταντίνος Νικολάου