Η πορεία της λοίμωξης του κορωνοϊού στην Κύπρο είναι εξαιρετικά καλή, η επιδημία βρίσκεται στη δύση της και τείνουμε να πλησιάσουμε το μηδέν που έχει περισσότερο συναισθηματική αξία, δήλωσε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του σταθμού μας ο καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης.

Ανέφερε ακόμη ότι οι πρώτες πέντε μέρες άρσης των μέτρων δεν επηρέασαν αρνητικά την κατάσταση, προσθέτοντας πως είναι εξαιρετικά κρίσιμη αυτή η εβδομάδα.

Για το θέμα της επαναλειτουργίας των σχολείων, ο καθηγητής τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σαφές ότι τα σχολεία θα ανοίξουν εφόσον το επιτρέψει η πορεία των κρουσμάτων και αφού αξιολογηθεί και το άνοιγμα για τη Γ’ Λυκείου που ξεκινάει σήμερα.  Η Επιστημονική ομάδα θα καταθέσει τις απόψεις της στην κυβέρνηση σε σύσκεψη την ερχόμενη Παρασκευή στο Προεδρικό.

Για τα νηπιαγωγεία, ο κ. Κωστρίκης είπε πως αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση διότι παρέχουν περισσότερο παιγνίδι για τα παιδιά που είναι μικρά και είναι δύσκολο να τους εξηγηθεί η αποστασιοποίηση και άλλα μέτρα προστασίας.

Σημείωσε επίσης πως υπάρχει μεν επιστημονική διχογνωμία για το κατά πόσο μεταφέρουν τον ιό τα μικρά παιδιά, αλλά υπάρχει συμφωνία ως προς το ότι νοσούν πιο ελαφρά.