Εναλλακτική διαδρομή για την ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη προτείνει η Ουκρανία. Το Κίεβο ανακοίνωσε μέσω του αρμόδιου κρατικού φορέα ότι το ουκρανικό δίκτυο αγωγών που συνεχίζεται στην Πολωνία μπορεί να διατηρήσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης η οποία απειλείται εκ νέου από την επικείμενη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στον Nord Stream 1.

«Οι δυνατότητες του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και η διαδρομή μέσω της Πολωνίας είναι υπεραρκετές για να εξασφαλίσουν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παράδοσης του ρωσικού φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες», ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο διαχειριστής του ουκρανικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στο Κίεβο το βράδυ της Παρασκευής.

Η εναλλακτική διαδρομή είναι μια καλή επιλογή «ενόψει των χρόνιων διακοπών στις εργασίες του Nord Stream 1». Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα για εργασίες συντήρησης από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Όπως είναι γνωστό, μόνο το 20 τοις εκατό της χωρητικότητας του αγωγού χρησιμοποιείται σήμερα.