Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία, ότι στα τέλη Ιουλίου δηλητηρίασε Ρώσους στρατιώτες στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα περιοχή Ζαπορίζια.

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας απάντησε στην κατηγορία, λέγοντας ότι η δηλητηρίαση ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρώσοι στρατιώτες έφαγαν ληγμένες κονσέρβες κρέατος.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, ορισμένοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο με συμπτώματα σοβαρής δηλητηρίασης στις 31 Ιουλίου. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν, βρέθηκε στον οργανισμό τους μια τοξική ουσία, η βοτουλινική τοξίνη τύπου Β.

«Για τη χημική τρομοκρατία που εγκρίθηκε από το καθεστώς του Ζελένσκι (σ.σ. του προέδρου της Ουκρανίας), η Ρωσία ετοιμάζει τα αποδεικτικά στοιχεία με τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων», πρόσθεσε το υπουργείο.

Δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι στρατιώτες ασθένησαν, ούτε ποια είναι η κατάστασή τους σήμερα. Το υπουργείο δεν ανέφερε ποια είναι αυτά τα «αποδεικτικά στοιχεία», τα οποία επικαλείται.

Η βοτουλινική τοξίνη τύπου Β είναι μια νευροτοξίνη, που μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση εάν κάποιος φάει μολυσμένα τρόφιμα. Έχει όμως και φαρμακευτική χρήση.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Αντόν Γκερασένκο όμως σχολίασε τις ρωσικές κατηγορίες με μια ανάρτηση στο Telegram.

«Το υπουργείο (Άμυνας της Ρωσίας) δεν διευκρινίζει αν η δηλητηρίαση θα μπορούσε να προκληθεί από ληγμένα κονσερβοποιημένα κρέατα, στα οποία εντοπίζεται συχνά η τοξίνη της αλλαντίασης. Οι δυνάμεις κατοχής διαμαρτύρονται μαζικά για τις ληγμένες μερίδες, από τις πρώτες ημέρες της εισβολής στην Ουκρανία», έγραψε.

Η Μόσχα διεξάγει παράλληλα και άλλη έρευνα, για ένα περιστατικό στο οποίο ασθένησε ο Βολοντίμιρ Σάλντο, ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της κατεχόμενης Χερσώνας. Ο Σάλντο, πρώην δήμαρχος της πόλης της Χερσώνας, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ομώνυμης επαρχίας όταν την κατέλαβαν οι Ρώσοι, στις αρχές Μαρτίου, ασθένησε στις αρχές Αυγούστου.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters