Αναμένουμε από όλους όσοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν στο Κυπριακό να ασκήσουν εκείνες τις πιέσεις και να διαδραματίσουν όντως έναν εποικοδομητικό ρόλο που θα βοηθήσει όλους μας να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά από συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του Τζέιμς Κλέβερλι κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε τις απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης επί της ενεργότερης συμμετοχής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο Υπουργοί είχαν την ευκαιρία επίσης να συζητήσουν σειρά διμερών θεμάτων, όπως η υλοποίηση του Μνημονίου Στρατηγικής Συνεργασίας που είχε υπογραφεί το Νοέμβριο, καθώς και ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος.

«Επαναβεβαιώθηκε η σημαντικότητα της διμερούς μας σχέσης, η οποία έχει ιστορικό βάθος, πολυεπίπεδη διάστρωση και ουσιαστικό περιεχόμενο», δήλωσε ο Δρ Κόμπος εξερχόμενος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ανέπτυξα τις απόψεις μας γύρω από το Κυπριακό πρόβλημα, επεξηγήσαμε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και συζητήσαμε επίσης τη σημαντικότητα του ρόλου που ο ΟΗΕ θα διατηρήσει σε αυτή τη διαδικασία, καθώς και του διαρκούς ρόλου που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σε ζητήματα που άπτονται του κυπριακού προβλήματος», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «επιβεβαίωσα τη δική μας θέση ότι η επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι κάτι για το οποίο εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να επιμένουμε και να πιέζουμε να ξεκινήσουν άμεσα. Είναι αταλάντευτη η βούληση μας προς αυτή την κατεύθυνση από πλευράς μας ώστε να αρθεί το αδιέξοδο».

Σημείο εκκίνησης για μας, είπε, «είναι το σημείο που σταμάτησε η διαπραγμάτευση το 2017 στο Κραν Μοντανά, πάντοτε και αποκλειστικά εντός πλαισίου που θέτει ο ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

«Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, καμία άλλη πρόταση δεν υπάρχει στο τραπέζι. Παίρνουμε την πρωτοβουλία και προσπαθούμε να οδηγήσουμε τα πράγματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Στο ερώτημα αν διαπίστωσε πρόθεση από βρετανικής πλευράς να στηρίξει την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, ο Δρ Κόμπος είπε πως «κάθε συνομιλητής ο οποίος έχει πραγματική έγνοια για το Κυπριακό πρόβλημα, θέλει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις – το Λονδίνο είναι ένας τέτοιος συνομιλητής, με διαχρονικό ρόλο – και εμείς αναμένουμε από όλους όσοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν να ασκήσουν εκείνες τις πιέσεις και να διαδραματίσουν όντως έναν εποικοδομητικό ρόλο που θα βοηθήσει όλους μας να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Δρ Κόμπος απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ. Κλέβερλι να επισκεφθεί την Κύπρο ώστε να επανεξεταστεί η πρόοδος της διμερούς σχέσης.

Πάντως ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί ξανά στο Λονδίνο τον Ιούλιο για εκδηλώσεις μνήμης και διαφώτισης στα 49 χρόνια από την εισβολή.

Υποδεχόμενος τον Κύπριο Υπουργό ο κ. Κλέβερλι εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τη γρήγορη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επίσκεψη από τον Δρ. Κόμπο, καθώς και την «ευγνωμοσύνη» της βρετανικής κυβέρνησης για την κυπριακή συμβολή στην επιχείρηση απομάκρυνσης Βρετανών πολιτών από το Σουδάν.

«Δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα υλοποιούσαμε (την απομάκρυνση) δίχως τη συνεργασία σας», είπε ο κ. Κλέβερλι.

Το πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στο Λονδίνο ολοκληρώνεται το μεσημέρι με γεύμα εργασίας με τον σκιώδη Υπουργό Ευρώπης των Εργατικών Στίβεν Ντάουτι.

Είχαν προηγηθεί την Πέμπτη συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ και την ηγεσία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας ΗΒ.

Πηγή: ΚΥΠΕ