Λόγω του υψηλού κόστους ενοικίασης διαμερισμάτων στη Λεμεσό, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την αύξηση κατά €200 του επιδόματος ενοικίου για τους δικαιούχους του σχεδίου «κτίΖΩ» που διαμένουν προσφυγικούς συνοικισμούς σε Δήμους της Επαρχίας Λεμεσού.

Πιο συγκεκριμένα όσοι διαμένουν σε πολυκατοικίες που θα κατεδαφιστούν λόγω ακαταλληλότητας και σκοπεύουν να ενοικιάσουν προσωρινά νέο διαμέρισμα, θα παραχωρείται:

  • επίδομα ενοικίου ύψους €600 για διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου,
  • €800 για διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων
  • €1.000 για διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων.

Το επίδομα ενοικίου παραχωρείται σε όσους δικαιούχους θα συμμετάσχουν στο Σχέδιο «κτίΖΩ», στη βάση του διαμερίσματος που κατέχουν στις υφιστάμενες πολυκατοικίες.

Για καλύτερη εξυπηρέτηση και συντονισμό των ενοίκων των πρώτων 20 πολυκατοικιών που θα κατεδαφιστούν για να αναδομηθούν, το Τμήμα Πολεοδομίας διαμορφώνει πρόγραμμα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες μέρες για, δωρεάν μεταφορά και αποθήκευση προσωπικών αντικειμένων και οικιακού εξοπλισμού.

Λειτουργοί του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως ολοκλήρωσαν πρόσφατα και την εκστρατεία κατ’ ιδίαν ενημέρωσης των δικαιούχων στις 20 πολυκατοικίες που αξιολογήθηκαν ως άμεσης επικινδυνότητας. Κατά τις επισκέψεις, επεξηγήθηκαν οι πρόνοιες του Σχεδίου στους δικαιούχους και απαντήθηκαν τα ερωτήματά τους, ενώ, παράλληλα, έγινε καταγραφή συγκεκριμένων περιπτώσεων δικαιούχων, έτσι ώστε να εξευρεθούν εξατομικευμένες λύσεις και να τους παρασχεθεί η μέγιστη δυνατή βοήθεια και διευκόλυνση.

Θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ενημέρωση των δικαιούχων στις υπόλοιπες 23 πολυκατοικίες που θα εκκενωθούν και θα κατεδαφιστούν με χρονικό ορίζοντα τους 24 μήνες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εξασφαλιστεί βοήθεια σε χρήματα, αγαθά, υπηρεσίες και εθελοντική προσφορά από ιδιωτικούς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που έσπευσαν να στηρίξουν την προσπάθεια του Κράτους για την εξασφάλιση ασφαλούς και αξιοπρεπούς στέγης για τους δικαιούχους διαμερισμάτων σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

Λεπτομέρειες για τη βοήθεια που θα χορηγηθεί στους δικαιούχους θα ανακοινωθούν από τον Υπουργό Εσωτερικών τις επόμενες μέρες.