Ισπανία και Πολωνία όχι μόνο έχουν διαβεβαιώσει ότι θα αποχωρήσουν από την τουρκική άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας 2023», αλλά επιβεβαιώθηκε ότι έχουν αποχωρήσει, δηλώνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αναφορές του Υπουργείου γίνονται μετά από νέα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας Nordic monitor, που επικαλείται βίντεο που, όπως υποστηρίζουν, καταδεικνύει ότι η Ισπανία δεν απέσυρε τη συμμετοχή από την άσκηση.

Ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Θεόδωρος Γκότσης ανέφερε πως όχι μόνο έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις, αλλά έχει διασταυρωθεί και επιβεβαιωθεί ότι οι δύο χώρες εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποχώρησαν αμέσως μετά τις παραστάσεις που έγιναν.

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τις πληροφορίες για συμμετοχή των δύο χωρών στην τουρκική άσκηση, κατά την οποία συμμετείχαν και «δυνάμεις» της αποσχιστικής οντότητας, στη βάση των συστηματικών προσπαθειών της Τουρκίας να ενισχύσει τη θέση των κατεχομένων διεθνώς, το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 10 Ιουνίου ότι ύστερα από διαβήματα του ΥΠΕΞ σε συντονισμό με το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και με το Υπουργείο Άμυνας, οι δύο χώρες ενημέρωσαν ότι αποχωρούν από την άσκηση.

Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι η Τουρκία προσπαθεί συστηματικά και μονομερώς να εντάξει σε στρατιωτικές ασκήσεις που διοργανώνει την παράνομη αποσχιστική οντότητα στα κατεχόμενα.

Συναφώς, την περασμένη Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο και για τον λόγο αυτό η Κύπρος ζητά από τα κράτη που προσκαλούνται να συμμετέχουν σε ασκήσεις της Τουρκίας, «ασκήσεις που διοργανώνει, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά».

Πηγή: ΚΥΠΕ