Η κλάδευση ευκαλύπτων στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα, στη Λεμεσό, έχει διενεργηθεί με οδηγίες του κοινοτικού συμβουλίου μετά από ζημιές που επέφερε σε ιστάμενα δέντρα η κακοκαιρία, αναφέρει το Τμήμα Δασών, σημειώνοντας ότι οι ζημιές αφορούσαν στο σπάσιμο κλάδων, οι οποίοι και αποτελούσαν κίνδυνο για το διερχόμενο κοινό.

Με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καθώς επίσης και δημοσιεύματα διάφορων Μ.Μ.Ε. για το θέμα, το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωση του σημειώνει ότι «η κλάδευση έγινε αφού πρώτα ειδοποιήθηκε το Τμήμα μας και λειτουργός μας διενέργησε επιτόπια επίσκεψη. Από την επιτόπια επίσκεψη προέκυψε ότι δεν χρειαζόταν οποιαδήποτε άδεια αφού αυτή θα γινόταν στα πλαίσια πρωτίστως για αφαίρεση κλάδων οι οποίοι αποτελούσαν κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος αλλά επίσης και για φροντίδα ή ανανέωσης των δέντρων».  
 
Αναφέρεται επίσης, ότι ο ευκάλυπτος είναι είδος το οποίο επιδέχεται κλάδευση όχι μόνο για σκοπούς συντήρησης αλλά και για διαμόρφωσης της κόμης του, ειδικά όταν δε φύεται σε φυσικούς χώρους αλλά σε αστικές περιοχές, όπου υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων όπως στην προκειμένη.
 
«Το ίδιο το γεγονός του σπασίματος των κλάδων από την κακοκαιρία επαληθεύει την ορθότητα αυτής της πρακτικής. Τα δέντρα σε αστικά περιβάλλοντα μπορούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επιβάλλεται να τυγχάνουν χειρισμού», προστίθεται.
 
Σχετικά με την υπόδειξη του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για επανεξέταση των διαδικασιών που ακολουθούνται με βαθύ κλάδεμα σε αστικές περιοχές, το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι, «αυτές είναι καταγεγραμμένες και επικαιροποιημένες και ότι ανεξάρτητα από τις πιο πάνω πρόνοιες της  Νομοθεσίας το Τμήμα Δασών από το 2011, τόσο το ίδιο όσο και στις άδειες που παραχωρεί, περιόρισε στις απολύτως αναγκαίες τις περιπτώσεις αποκοπής της κορυφής του κορμού των δένδρων ή την καρατόμηση και προωθεί ήπιας μορφής κλαδεύσεις».
 
Επίσης, στα πλαίσια του δυνατού, σημειώνεται, καταρτισμένοι δασικοί υπάλληλοι εποπτεύουν την κλάδευση δενδροστοιχιών ή μεγάλων συστάδων δέντρων, για τις οποίες παραχωρείται άδεια.
 
Πέραν τούτου, αναφέρεται, το Τμήμα Δασών,  όταν του ζητηθεί ή ενημερωθεί για την πρόθεση κλάδευσης δέντρων που εμπίπτουν στα δασικά είδη, έστω και αν δεν απαιτείται η παραχώρηση άδειας, παρέχει  συμβουλές για τον τρόπο κλάδευσης τους. 
 
Τέλος, σημειώνεται ότι, το Τμήμα Δασών στην προσπάθειά του για περαιτέρω βελτίωση της παροχής βοήθειας έχει ετοιμάσει Οδηγό Κλάδευσης Δασικών Δέντρων, ο οποίος θα κυκλοφορήσει πολύ σύντομα.

Πηγή: ΚΥΠΕ