Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να δείξουν την ετοιμότητά τους να αμυνθούν ενάντια στην εργαλειοποίηση των μεταναστών, δήλωσε το Σάββατο ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Τσεχίας Βιτ Ρακουσάν.

Ο κ. Ρακουσάν, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου MED5, στην περιοχή του Ακάμα, στην Πάφο, όπου Υπουργοί από τα κράτη μέλη της Μεσογείου συζήτησαν για τη μετανάστευση και το άσυλο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Με το πέρας της Συνόδου ο κ. Ρακουσάν προέβη σήμερα σε μια δήλωση, υπογραμμίζοντας τα επόμενα βήματα ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, καθώς και τις προτεραιότητες της χώρας του κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας της ΕΕ. Θέλουμε να δείξουμε στο τέλος της Προεδρίας μας κάποια συγκεκριμένα αποτελέσματα, σημείωσε ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της τσεχικής Κυβέρνησης.

Είπε ότι οι συζητήσεις της Συνόδου MED5 ήταν μια «καλή βάση» για τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στο Συμβούλιο, την επόμενη εβδομάδα.

«Η ΕΕ στο σύνολό της βρίσκεται ξανά κάτω από μεγάλη πίεση στο μεταναστευτικό», είπε, ενώ αναγνώρισε ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα βρίσκονται υπό πίεση «αλλά όχι μόνο αυτές οι χώρες». Μπορούμε να νιώσουμε την πίεση σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, πρόσθεσε.

Πρέπει να συζητήσουμε για πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, γι’ αυτό η Τσεχία που ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ετοίμασε μια πρόταση που θα συζητηθεί στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στο Λουξεμβούργο, είπε ο κ. Ρακουσάν.

Σημείωσε ότι η Πράγα προσπαθεί να ενσωματώσει τις απόψεις των κρατών μελών στην πρότασή της και να καταλήξει σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος κάνει αναφορά όχι μόνο στην «ευέλικτη αλληλεγγύη» αλλά και στην «ευέλικτη ευθύνη», όπως ανέφερε.

Επιπλέον, είπε ότι η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ θα συγκαλέσει και το Τρίτο Συμβούλιο Σένγκεν, με κύριο θέμα την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Πρέπει να εντείνουμε τις δραστηριότητές μας στην εξωτερική διάσταση και αυτός είναι ο ρόλος της χώρας που ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, πρόσθεσε ο κ. Ρακουσάν.

Ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με την Τουρκία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και «ένα από τα σημαντικά θέματα που είναι επίσης κρίσιμο για την Κύπρο είναι το θέμα της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης».

Πρέπει να δείξουμε, ως ΕΕ, ότι είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε έναντι αυτού του κινδύνου, υπογράμμισε ο κ. Ρακουσάν, παραπέμποντας στον σχετικό Κανονισμό για το θέμα, που προωθήθηκε από την Τσεχική Προεδρία.

Μια άλλη πτυχή των προσπαθειών της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ αφορά τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά και την πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Δακτυλοσκόπησης για το Άσυλο ή EURODAC, σχετικά με την ταυτοποίηση των αιτούντων άσυλο, είπε.

Άκουσα προσεκτικά όλα τα προβλήματα των χωρών των MED5 και αυτή την εβδομάδα θα εργαστούμε μαζί για έναν συμβιβασμό που θα είναι θετικός για τις χώρες του MED5 και για όλα τα κράτη μέλη, κατέληξε ο κ. Ρακουσάν.

Πηγή: ΚΥΠΕ