Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα εκδήλωση διαμαρτυρίας στη νότια είσοδο του Δημόσιου Κήπου Λεμεσού, από πολίτες που διαμαρτύρονται για τις εργασίες που διεξάγονται για την κατασκευή παιδότοπου.

Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν την αναστολή των εργασιών μέχρι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει θέμα βιωσιμότητας των δέντρων που επηρεάζονται από τις εργασίες.

Οι διαμαρτυρόμενοι που είναι δεκάδες, διανέμουν φυλλάδια στους διερχόμενους πολίτες και τους ενημερώνουν για το τι ακριβώς γίνεται στο Δημόσιο Κήπο.

     

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Τμήμα Δασών θεωρεί ότι υπάρχει εξόφθαλμη παρανομία από τον δήμο για τις εργασίες που εκτελέστηκαν και τα αυλάκια που ανοίχθηκαν μια ανάσα από τις ρίζες των δέντρων.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Φιλελεύθερος ο περιφερειακός προϊστάμενος του Τμήματος Δασών, Λοΐζος Λοΐζου, τόνισε πως υπάρχει παρανομία από μέρους του δήμου και σημείωσε ότι έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες και θα επιβληθεί ποινή.

Σε επί τόπου επίσκεψη λειτουργών του Τμήματος Δασών, διαπιστώθηκε ότι διανοίχτηκαν αυλάκια σε απόσταση μικρότερη του ενάμισι μέτρου και δεν δόθηκε καμία άδεια από μέρους τους.

Ερωτηθείς για τη ζημιά που προκλήθηκε και εάν υπάρχει συμμόρφωση, ο κύριος Λοϊζου είπε ότι «δεν υπάρχει συμμόρφωση, υπάρχει παρανομία».

Εξάλλου σε ανακοίνωση του το ΕΤΕΚ τονίζει ότι εκπονήθηκαν σχέδια για τον Δημόσιο Κήπο χωρίς να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.

«Θεωρούμε ότι ο δήμος έχει υποχρέωση να διαβουλεύεται με τοπικούς φορείς και ενδιαφερόμενες-επηρεαζόμενες ομάδες πολιτών πριν τη λήψη τέτοιων αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το έργο είναι κοινής ωφελείας μεγάλης κλίμακας, καθώς και ιστορικής-πολιτιστικής περιβαλλοντικής σημασίας.

Επίσης, γίνεται αναφορά ότι μετά από διαβούλευση θα έπρεπε να προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών πράγμα που δεν έγινε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε δηλώσεις του χθες στο ΚΑΝΑΛΙ 6 ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης είχε αναφέρει ότι οι εργασίες στον Δημόσιο Κήπο διεξάγονται υπό την αυστηρή εποπτεία τόσο των υπηρεσιών του  Δήμου όσο και των άλλων αρμοδίων υπηρεσιών.

Ο κύριος Νικολαϊδης ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θα γίνει καμία εργασία στον χώρο που θα καταστρέψει έστω και ένα δέντρο.