Χώρες από όλο τον κόσμο κινητοποιήθηκαν για να στείλουν βοήθεια και διασώστες μετά από τον φονικό σεισμό που σημειώθηκε τη Δευτέρα σε Τουρκία και Συρία, σκοτώνοντας πάνω από 5.000 άτομα μέχρι τώρα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.

Η ΕΕ έχει αποστείλει 27 ομάδες έρευνας και διάσωσης και ιατρικές ομάδες από 19 χώρες, ανακοίνωσε στο Twitter o Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

Η κινητοποίηση της βοήθειας προς την Τουρκία έγινε μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

Οι ομάδες, σύμφωνα με τον Λέναρτσιτς, αποτελούνται από πάνω από 1.150 διασώστες και 70 εκπαιδευμένους σκύλους.

Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Ελλάδα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Εσθονία, Γερμανία, Ισπανία, Σλοβακία, Μάλτα, Πορτογαλία, Μαυροβούνιο και Αλβανία.

Παράλληλα ο δορυφόρος της ΕΕ Copernicus ενεργοποιήθηκε επίσης για να παρέχει άμεσες υπηρεσίες χαρτογράφησης.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα. “Οι ομάδες μας βρίσκονται επί τόπου εκτιμώντας τις ανάγκες και παρέχοντας βοήθεια. Βασιζόμαστε στη διεθνή κοινότητα για να βοηθήσει τις χιλιάδες οικογένειες που χτυπήθηκαν από την καταστροφή, πολλές εκ των οποίων βρίσκονταν ήδη σε μεγάλη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις περιοχές, που η πρόσβαση αποτελεί πρόκληση”, είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι αμερικανικές ομάδες στάλθηκαν άμεσα για να ξεκινήσουν την παροχή υποστήριξης στις τουρκικές προσπάθειες για έρευνα και διάσωση.

Εξάλλου χθες αναχώρησαν για την Τουρκία από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130 ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ελλάδας, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.

Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους $13,6 εκ. στη Συρία, περιλαμβανομένων και ομάδων έρευνας και διάσωσης, άμεσων εφοδίων ανακούφισης και πρώτων βοηθειών.

Η Κίνα εξάλλου θα δώσει μία πρώτη δόση $5,9 εκ. ως άμεση βοήθεια στην Τουρκία ενώ ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας θα δώσει από $200.000 σε Τουρκία και Συρία.