Ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία ξεπέρασε τις 5.000, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία.

Ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τους σεισμούς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία αυξήθηκε σε 3.419, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην Τουρκία και τη Συρία σε πάνω από 5.000.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Οκτάι δήλωσε ότι οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν την αποστολή βοήθειας σε πληγείσες περιοχές καθώς και τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Οκτάι, μόνο οχήματα διάσωσης και παροχής βοήθειας επιτρέπεται να κινούνται προς ή από το Χατάι, το Καχραμάνμαρας και το Αντιγιαμάν, τρεις από τις πλέον πληγείσες επαρχίες.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης επικεντρώνονται σε αυτές τις τρεις επαρχίες καθώς και στη Μαλάτια, πρόσθεσε ο Οκτάι.

Στην νοτιοανατολική Τουρκία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 3.419 άνθρωποι και 1.602 στη βόρεια Συρία, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις δύο χώρες να διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 5.021 ανθρώπους, σύμφωνα με επίσημες πηγές και πηγές από τις ιατρικές υπηρεσίες.

Εντωμεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μπορεί να επηρεαστούν από τον σεισμό μπορεί να φτάσει τα 23 εκ.

“Οι χάρτες επισκόπησης γεγονότων δείχνουν ότι δυνητικά 23 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται, συμπεριλαμβανομένων περίπου πέντε εκατομμυρίων ευάλωτων”, δήλωσε στην εκτελεστική επιτροπή του Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ η ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης Adelheid Marschang.