Ενας νεοσσός γύπας εκκολάφθηκε στο φυσικό πάρκο Sinite Kamani του Σλίβεν της Βουλγαρίας, ανέφερε η Διεύθυνση του πάρκου την Τετάρτη σύμφωνα με το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στους γύπες και οι δύο γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανατροφή του νεοσσού. Το προσωπικό του πάρκου παρέχει στο ζεύγος γυπών επαρκείς ποσότητες ασφαλούς τροφής για να διασφαλίσει ότι ο νεοσσός θα τραφεί επιτυχώς.

Εξάλλου, αριθμοί ρεκόρ όρνεων αναφέρθηκαν τον Μάιο στο Sinite Kamani. Η ομάδα του πάρκου, η Ένωση Πράσινων Βαλκανίων και το Ταμείο για την Άγρια Χλωρίδα και Πανίδα εργάζονται συστηματικά εδώ και χρόνια για την επιστροφή των όρνεων, γεγονός που οδήγησε στην ανάκτηση του πληθυσμού του γύπα στο ανατολικό τμήμα της βαλκανικής οροσειράς της Ροδόπης και συγκεκριμένα στο Sinite Kamani.

Πριν από περίπου 35 χρόνια οι γύπες ήταν είδος προς εξαφάνιση στη χώρα. Εκείνη την εποχή ο πληθυσμός τους ήταν λιγότερο από 10 ζευγάρια. Το 2020 καταγράφηκαν συνολικά 106 ζεύγη γυπών κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Άρδα στην ανατολική οροσειρά της Ροδόπης.

Πηγή: ΚΥΠΕ