Το Κεμπέκ, που πλήττεται από τις ιστορικών διαστάσεων πυρκαγιές, αναμένει με ανυπομονησία διεθνείς ενισχύσεις, καθώς οι καπνοί από τις περίπου 400 εστίες στον Καναδά πλήττουν τις ΗΠΑ, όπου κάπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί αναπνέουν αέρα εξαιρετικά κακής ποιότητας.

«Με το προσωπικό που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μετά βίας σχεδόν 40 πυρκαγιές ταυτόχρονα», τόνισε ο πρωθυπουργός της επαρχίας Φρανσουά Λεγκό. Κατά συνέπεια οι αρχές είναι αναγκασμένες να καθυστερούν τις προσπάθειες να ελεγχθούν κάποιες και να επικεντρώνονται «στις τοποθεσίες όπου η κατάσταση είναι επείγουσα», συνέχισε.

Οι αρχές του Κεμπέκ έχουν αναπτύξει εκατοντάδες ανθρώπους στο πεδίο και αύριο αναμένονται στην περιοχή εκατό πυροσβέστες από τη Γαλλία.

Πάνω από είκοσι χιλιάδες πολίτες του Καναδά ήταν αναγκασμένοι χθες να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους σε όλη τη χώρα εξαιτίας των πυρκαγιών, οι μισοί και πλέον στο Κεμπέκ, όπου οι αρχές ετοιμάζονται να απομακρύνουν εσπευσμένα από τις εστίες τους επιπλέον 4.000 κατοίκους.

Το νέφος αιθαλομίχλης από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του Καναδά που έχει καλύψει τα τελευταία 24ωρα μεγάλο τμήμα των βορειοανατολικών ΗΠΑ, οδήγησε στη σύσταση για εκατομμύρια ανθρώπους να φορούν μάσκες N95 λόγω της τοξικής ατμόσφαιρας, με τις αρχές να προειδοποιούν για κινδύνους στην υγεία των κατοίκων με αναπνευστικά προβλήματα.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, ο πυκνός καπνός έκρυψε το Άγαλμα της Ελευθερίας και τους ουρανοξύστες του Μανχάταν.

Η ποιότητα του αέρα κατατάχθηκε στη χειρότερη όποιας άλλης αστικής περιοχής στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και το Νέο Δελχί, σύμφωνα με τον Δείκτη Ποιότητας Ατμόσφαιρας IQAir.

Η κυβερνήτις της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε χθες, πως η πόλη θα διαθέσει ένα εκατομμύριο μάσκες στους κατοίκους.

Η ορατότητα έχει μειωθεί τόσο που η αμερικανική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (FAA) επιβράδυνε την αεροπορική κίνηση κι έφθασε στο σημείο να καθηλώσει πτήσεις στο έδαφος. Πολλές ήταν οι καθυστερήσεις πτήσεων για Φιλαδέλφεια, Νιούαρκ, Νιου Τζέρσεϊ και Νέα Υόρκη, λόγω «χαμηλής ορατότητας».

Τα σχολεία σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον ακύρωσαν τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Στο Μπρόντγουέι, η ηθοποιός Τζόντι Κόμερ άφησε τη σκηνή λίγα λεπτά μετά την έναρξη της παράστασης, παραπονούμενη πως δεν μπορούσε να ανασάνει. Πολλά παιχνίδια του πρωταθλήματος μπέισμπoλ που διεξάγονταν σε Νέα Υόρκη και Φιλαδέλφεια, ματαιώθηκαν.

Ο τοξικός καπνός από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά αναμένεται να μείνει πάνω από τις πολιτείες των βόρειων ΗΠΑ μέχρι και το Σάββατο.