Τις δικές του αποφάσεις σε σχέση με τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος καλείται να λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Κανένα από τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης δεν απάντησε, επίσημα τουλάχιστον, θετικά στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, με άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους. Για το υπόλοιπο της θητείας το ο Πρόεδρος θα συνεχίζει να στηρίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Μετά τους Αβέρωφ Νεοφύτου, Άντρο Κυπριανού, Μαρίνο Σιζόπουλο και Χρίστο Χρίστου τον Πρόεδρο συνάντησαν σήμερα οι πρόεδροι του ΔΗΚΟ, της ΔΗΠΑ και του Κινήματος Οικολόγων.

Στις εννέα το πρωί μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο ο Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος τόνισε ότι το ΔΗΚΟ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια Κυβέρνηση με την οποία έχει σημαντικές πολιτικές διαφορές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαφθοράς. Ανέφερε, παράλληλα, πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβάλουν εποικοδομητικά στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη Βουλή και πρόσθεσε ότι αναμένει από την κυβέρνηση να επιδείξει την ίδια στάση.

Η Δημοκρατική Παράταξη δεν θα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριος Καρογιάν, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο. Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να πολιτεύονται στη βάση εθνικής συνεννόησης και της κοινωνικής συναίνεσης, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς δεσμεύσεις.

Αναφερόμενος στην πρόταση της ΔΗΠΑ για την προεδρία της Βουλής έκανε λόγο για μυθοπλασίες που ακούστηκαν και ανέφερε ότι θα μιλήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες εκτενέστερα για το τι διαμείφθηκε, όταν αποκατασταθεί ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τις φωνητικές του χορδές. Ερωτηθείς αν τέθηκε θέμα υπουργοποίησης του Άγγελου Βότση, ο κ. Καρογιάν απάντησε «Σε καμία περίπτωση».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι έχουν πολλές διαφωνίες ιδιαίτερα σε περιβαλλοντικά ζητήματα με την κυβέρνηση και γι’ αυτό δεν μπορούν να συμμετέχουν στον ανασχηματισμό. Στη Βουλή ανέφερε υπάρχουν τα θέματα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία θα δημιουργήσουν και περισσότερες θέσεις εργασίας και για αυτό τον λόγο οι Οικολόγοι όπως είπε, είναι έτοιμοι να βοηθήσουν για να προωθηθούν οι σωστές πολιτικές.