Οι νοσηλείες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, λέει στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπος Χαριλάου, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι το σύστημα υγείας δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες αλλά έχει τα όρια του.
 
Ο κ. Χαριλάου ανέφερε ότι νοσηλεύεται ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με COVID στα νοσηλευτήρια, που κυμαίνεται γύρω στους 300 καθημερινά.
 
«Εκείνο το οποίο παρατηρούμε είναι ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Έχουμε σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, έχουμε φθάσει τους 50 νοσηλευόμενους, οι 14 εξ αυτών είναι κάτω των 50 ετών και αυτό είναι πάρα πολύ ανησυχητικό. Η διάμεση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι τα 57 έτη», σημείωσε.
 
Το δεύτερο που παρατηρείται, συνέχισε, είναι ότι η διάμεση ηλικία των ατόμων που νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους έχει φθάσει τα 59 έτη. «Βλέπουμε ότι αυξάνεται το τελευταίο διάστημα και αυτό σημαίνει ότι νοσηλεύονται όλο και περισσότερα ηλικιωμένα άτομα, άτομα τα οποία στην πλειοψηφία τους, είναι ανεμβολίαστα», πρόσθεσε.
 
Υπάρχει πλάνο σε εξέλιξη για ανάπτυξη κλινών
 
Σε ερώτηση τι θα γίνει αν υπάρξει περισσότερη ζήτηση κλινών για COVID, ο κ. Χαριλάου είπε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο σε πλήρη εξέλιξη, που προνοεί ανάπτυξη πέραν των 300 κλινών σε κοινούς θαλάμους και γύρω στις 65 κλίνες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εκεί και όπου απαιτείται να αναπτύξουμε κλίνες, το πράττουμε», σημείωσε.
 
Αλλά εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, επισήμανε, είναι ότι το σύστημα υγείας δεν έχει απεριόριστες δυνάμεις, έχει τα όρια του γιατί πέραν από τους ασθενείς με COVID υπάρχουν και οι υπόλοιποι άλλοι ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας σε θαλάμους είτε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
 
Έκκληση στους επαγγελματίες υγείας να εμβολιαστούν
 
Όσον αφορά τους επαγγελματίες υγείας, είπε ο κ. Χαριλάου, έχει εμβολιαστεί ένα υψηλό ποσοστό των ιατρικών λειτουργών. Ακολουθούν οι νοσηλευτές, συνέχισε, όπου υπάρχουν αρκετά περιθώρια ακόμη για εμβολιασμό.
 
Η έκκληση μας, συμπλήρωσε, είναι να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό τους.