Επιστρέφουν τη Δευτέρα, 10 Μαΐου, όλοι οι μαθητές, εκτός απροόπτου, στα σχολεία, ανέφεραν, σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου και ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Λένος Λοϊζου.

ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ είχαν σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομο Προδρόμου, με τον οποίο συζήτησαν το πρωτόκολλο, το οποίο θα τεθεί το απόγευμα ενώπιον του Υπουργικού για έγκριση και αφορά τους μαθητές, που θα παρακαθίσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις και θα είναι κρούσματα ή επαφές.

Όπως αναφέρθηκε επίσης στη τηλεδιάσκεψη, για τα Γυμνάσια θα παραταθεί η χρονιά μέχρι 16 Ιουνίου, ενώ τα λύκεια θα διακόψουν τα μαθήματα στις 19 Μαΐου.

ΟΕΛΜΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Θέμης Πολυβίου, ερωτηθείς για το τι συζητήθηκε κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, είπε ότι συμφωνήθηκε το πρωτόκολλο, το οποίο θα οδηγηθεί για έγκριση και λήψη απόφασης το απόγευμα στο Υπουργικό σε ό,τι αφορά τα παιδιά που θα είναι κρούσματα ή επαφές .

Σε ερώτηση αν το πρωτόκολλο αφορά τις Παγκύπριες Εξετάσεις και τις εξετάσεις τετραμήνων, ο κ. Πολυβίου είπε ότι είναι για τις παγκύπριες το πρόβλημα, διότι στα τετράμηνα υπάρχει ευχέρεια αν υπάρχει πρόβλημα, να γίνει δεύτερη και τρίτη σειρά αν χρειαστεί, ενώ στις τελικές εξετάσεις δεν τίθεται έτσι θέμα.

Όπως είπε, θα λειτουργήσουν ένα ειδικό εξεταστικό κέντρο εκτός σχολείου σε κάθε επαρχία για τα παιδιά που είναι κρούσματα και περίπου μέχρι τρία κέντρα για τα παιδιά που είναι επαφές.

«Έκαναν τα πλάνα με βάση να υπάρχουν περίπου 150 κρούσματα ή 800 επαφές. Φυσικά πιστεύουμε ότι θα είναι λιγότερα τα κρούσματα. Τα παιδιά που είναι επαφές είναι υποχρεωμένα 24 ώρες πριν την εξέταση να κάνουν rapid τεστ και οι εκπαιδευτικοί, που θα επιβλέπουν και τα παιδιά που θα καθίσουν κανονικά στα σχολεία, να κάνουν τεστ 72 ώρες πριν. Επιτήρηση θα κάνει νοσηλευτικό προσωπικό. Θα γίνουν ειδικές διευθετήσεις, αν χρειαστεί, για τα παιδιά που θέλουν διευκολύνσεις. Επίσης, οι συνάδελφοι πάνω σε εθελοντική βάση θα κάνουν επιτήρηση εξ αποστάσεως. Και οι εκπαιδευτικοί θα είναι με ειδικές στολές, όπως και το νοσηλευτικό προσωπικό. Θα τους εμβολιάσουν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί», πρόσθεσε.

Απαντώντας για τα τάξεις των Γυμνασίων, ο κ. Πολυβίου είπε ότι για τα Γυμνάσια δεν θα χρειαστεί οποιαδήποτε απόφαση με πρωτόκολλα, επειδή δεν θα γίνουν εξετάσεις, απλώς θα παραταθεί η χρονιά μέχρι 16 Ιουνίου και θα σταλεί η σχετική εγκύκλιος πριν ανοίξουν τα σχολεία, ώστε να υπάρχουν οι οδηγίες ξεκάθαρες.

«Τα λύκεια θα διακόψουν τα μαθήματα στις 19 Μαΐου», σημείωσε.

Σε ερώτηση πώς θα προαχθούν οι μαθητές στην επόμενη τάξη, ο κ. Πολυβίου αφού είπε ότι θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά, ανέφερε ότι θα περάσουν όλα, εκτός εκείνα που έχουν πρόβλημα με απουσίες και ο βαθμός της χρονιάς θα είναι ο βαθμός του πρώτου και δευτέρου τετραμήνου, δηλαδή θα προστεθούν οι δύο βαθμοί.

Ερωτηθείς αν συζήτησαν το θέμα του προγραμματισμού της νέας χρονιάς, καθώς και της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, ο κ. Πολυβίου είπε ότι θα κάνουν νέα τηλεδιάσκεψη σε δύο με τρεις μέρες για όλα τα άλλα θέματα.

«Για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μάς είπε σήμερα κάποια πράγματα και θα μας δώσει γραπτώς τις εισηγήσεις για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Υπουργός έδωσε κάποια ένδειξη αν θα επιστρέψουν οι μαθητές από τη Δευτέρα στα σχολεία, ο κ. Πολυβίου είπε ότι η ένδειξη που υπάρχει είναι ότι θα επιστρέψουν κανονικά.

«Εμείς αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι θέλουμε να ληφθούν τα μέτρα ασφάλειας, ώστε να προστατευτούν οι συνάδελφοι και να μην υπάρχει πρόβλημα με την υγεία τους που θα κάνουν επιτηρήσεις. Το ίδιο και για τα παιδιά να υπάρχουν τα πρωτόκολλα και αναμένουμε ότι μετά την έγκριση σήμερα του Υπουργικού, θα καθοριστούν και τα συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα για να ξέρουμε», πρόσθεσε.

ΟΛΤΕΚ

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΛΤΕΚ Λένος Λοϊζου, ερωτηθείς για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Παιδείας, είπε ότι μίλησαν για την διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων και τα μέτρα που θα παρθούν.

«Είπαμε να προετοιμαστούμε για τις Παγκύπριες. Θα υπάρχει ειδική αίθουσα για τα κρούσματα, ειδική αίθουσα για τις στενές επαφές. Θα έχει νοσοκομειακό προσωπικό. Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα επιτηρούν τις ειδικές αυτές αίθουσες, θα είναι με ειδική στολή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λοϊζου είπε ότι επιστρέφουν τη Δευτέρα όλοι οι μαθητές, εκτός απροόπτου στα σχολεία.

«Στο παρόν στάδιο επιστρέφουν όλοι. Σήμερα έχει Υπουργικό, στις 18.30, στο οποίο ο Υπουργός θα συμμετέχει με τηλεδιάσκεψη και επίσης όπως μας είπε θα κάνουν ακόμα ένα Υπουργικό την Κυριακή. Οι μαθητές μέχρι στιγμής επιστρέφουν όλοι πίσω. Θα διενεργείται rapid test δύο φορές την εβδομάδα αντί μία. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε κινητές μονάδες για διενέργεια του rapid test δύο φορές την εβδομάδα στο σχολείο», σημείωσε.

Αναφορικά με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, ο κ. Λοϊζου είπε ότι για το θέμα αυτό, ο Υπουργός Παιδείας τους είπε κάποιες προκαταρκτικές εισηγήσεις.

«Θα τις μελετήσουμε. Θα περιμένουμε τις γραπτές εισηγήσεις και θα μιλήσουμε ξανά», κατέληξε.