Για ασέβεια στο τάφο του Μωάμεθ του Πορθητή, επειδή περπατούσε με τα χέρια δεμένα πίσω στην πλάτη του, κατηγορείται ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.                                                     

Εισαγγελέας ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα εναντίον του, ενώ ο ίδιος ο δήμαρχος δηλώνει ότι “ο παραλογισμός συνεχίζεται”.

Ο Τούρκος Υφυπουργός Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, υποστήριξε πως διόρισαν επιθεωρητή όπως για κάθε ζήτημα που φτάνει από τον εισαγγελέα, ως θέμα ρουτίνας.

Το περιστατικό συνέβη πριν από ένα χρόνο, όταν ο Εκρέμ Ιμάμογλου επισκέφθηκε δημάρχους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Η έρευνα, ωστόσο, ξεκίνησε ένα χρόνο μετά, έπειτα από καταγγελία στον εισαγγελέα ο οποίος και την αξιολόγησε θετικά.

“Ο παραλογισμός συνεχίζεται. Τί να κάνουμε”, δήλωσε ο Εκρέμ Ιμάμογλου όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους σήμερα να σχολιάσει την νέα εξέλιξη.

“Τώρα ρωτάω την ιδιοφυία που ξεκίνησε αυτή την έρευνα, που ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία, που έβαλε την υπογραφή του, που έδωσε την έγκρισή του. Κάθε φορά που θα βλέπετε κάποιον στο δρόμο να περπατάει με τα χέρια δεμένα πίσω στην πλάτη θα τον καταγγέλλετε για προσβολή;
Αυτή θα είναι η απάντηση. Δηλαδή, δεν ξέρω, μπροστά από τα μνήματα, μπροστά από ένα μνημείο…Στον παππού μου άρεσε να περπατάει με τα χέρια δεμένα πίσω στην πλάτη. Στην Μαύρη Θάλασσα, οι άνθρωποι όταν περπατάνε στην ανηφόρα, συνηθίζουν να έχουν τα χέρια τους δεμένα στην πλάτη. Αυτό τους διασφαλίζει και δύναμη και ισορροπία. Εάν όλοι στην Κων/πολη περπατούσαν έτσι, θα καταθέταμε ποινικές καταγγελίες εναντίον όλων; Τί γελοίο. Η μόνη τους έγνοια είναι να πολεμήσουν τον Εκρέμ Ιμάμογλου”, είπε ο Ιμάμογλου.

Πάντως, σε δήλωσή του ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, δήλωσε πως το αίτημα έφτασε από τον εισαγγελέα και πως για κάθε αίτημα διορίζεται επιθεωρητής για διεξαγωγή έρευνας.

“Το αίτημα στάλθηκε σε μας, επομένως είναι ένα θέμα ρουτίνας όπως κάθε θέμα το οποίο μας στέλνει ο εισαγγελέας”, ανέφερε.