Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να του παραδώσει τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Σύνταγμα.

Και ο Νίκος Ανδρουλάκης επέστρεψε άμεσα τη διερευνητική εντολή, δηλώνοντας ότι τα δεδομένα δεν επιτρέπουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

«Σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία, πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων, γι’ αυτό επιστρέφω άμεσα τη διερευνητική εντολή ως άγονη», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, εκτίμησε, ότι με την  ψήφο του ο ελληνικός λαός «ανέδειξε μια πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρχει στον τόπο μας ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη, που να μπορεί να είναι φρουρός του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως υποστήριξε, μια τέτοια δύναμη θα «διασφαλίσει ένα κοινωνικό κράτος δημόσιας υγείας και δημόσιας παιδείας για όλους που να μπορεί να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και να υπηρετήσει ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους».

«Σε αυτή την ανάγκη θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ανταποκριθώ διότι είναι πραγματικό εθνικό καθήκον να υπάρχει αυτή η ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ελληνική Δημοκρατίας σημείωσε ότι θα προβεί στα επόμενα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα βήματα, ευχόμενη να «έχουμε την καλύτερη λύση για τον τόπο».

Σύμφωνα με τα οριζόμενα από το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επικοινωνήσει ακολούθως με τους πολιτικούς αρχηγούς και εν συνεχεία θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών.

Σε περίπτωση αποτυχίας, θα αναθέσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές.

Η Βουλή που θα προκύψει αναμένεται να συνεδριάσει για μία μόνο ημέρα (πιθανότατα την Κυριακή 28 Μαΐου), κατά την οποία θα ορκιστούν οι νέοι βουλευτές.

Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία του Προεδρείου της Βουλής και την επόμενη μέρα θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών μέσα σε διάστημα 30 ημερών.

Η 25η Ιουνίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των νέων εκλογών.

Πηγή: ΚΥΠΕ