Επανέρχεται η συζήτηση στον Δήμο Λευκωσίας για το δεκαώροφο κτήριο στην οδό Κινύρα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την απόρριψη του αιτήματος για ανέγερση του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως πληροφορηθήκαμε, η ενδιαφερόμενη εταιρεία, κέρδισε ιεραρχική προσφυγή εναντίον της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Το αίτημα της εταιρείας έγινε δεκτό από υπουργική επιτροπή στο Υπουργείο Εσωτερικών η οποία εξέτασε τον θέμα και ομόφωνα καλεί το δημοτικό συμβούλιο Λευκωσίας, να χορηγήσει την απαιτούμενη πολεοδομική άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι, το αίτημα της εταιρείας για ανέγερση κτηρίου 10 ορόφων αποτελούμενο από 16 διαμερίσματα και δύο υπόγειους χώρους στάθμευσης στην οδό Κινύρα, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις και την διαφωνία του ΕΤΕΚ, του τμήματος πολεοδομίας, του δημάρχου Λευκωσίας και της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.

Σε συνεδρία του Συμβουλίου που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2021, η αίτηση της εταιρείας για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Έντονη ήταν και η αντίδραση των κατοίκων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της περιοχής που αποτελείται κυρίως από διατηρητέα κτήρια.

Νέα επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών απέστειλε το ΕΤΕΚ, με την οποία ζητά ανάκληση της απόφασης για έγκριση της ιεραρχικής προσφυγής για την αδειοδότηση της συγκεκριμένης οικοδομής στην οδό Κινύρας.

Τονίζει μεταξύ άλλων ότι:

-Η προτεινόμενη ανάπτυξη υπερβαίνει εξόφθαλμα το υφιστάμενο ύψος των υπόλοιπων κτηρίων και συναφώς η ανέγερση της δεν συνάδει με την αρχιτεκτονική ταυτότητα της περιοχής.

-Το σχέδιο περιοχής του κέντρου Λευκωσίας, όπως και το τοπικό σχέδιο Λευκωσίας, περιέχουν ρητές πρόνοιες που περιορίζουν δραστικά τη δυνατότητα για αυξημένο επιτρεπόμενο ύψος σε περιοχές ειδικού χαρακτήρα, με γνώμονα ακριβώς την προστασία του πολιτιστικού τους χαρακτήρα, τονίζει το ΕΤΕΚ.

Το αίτημα της εταιρείας θα εξεταστεί με στόχο τη λήψη τελικής απόφασης σε συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Για την ώρα, το δημοτικό συμβούλιο παρουσιάζεται διχασμένο, ως προς το κατά πόσο θα εγκρίνει ή όχι το αίτημα της εταιρείας.