Την επανέναρξη των προγραμματισμένων μη επειγόντων χειρουργικών επεμβάσεων και των εισαγωγών ασθενών, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εμπίπτει στη συνεχή επαναξιολόγηση των ισχυόντων μέτρων, ώστε αυτά να είναι σε ευθυγράμμιση με τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν την κάθε περίοδο στην κοινότητα.

Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών στην Κύπρο, αλλά και η μείωση και σταθεροποίηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, επιτρέπουν την επανέναρξη, από τις 8 Σεπτεμβρίου, της διενέργειας μη επειγόντων χειρουργείων και εισαγωγών ασθενών.

Επιπλέον, δεδομένου ότι, σύμφωνα με το πλάνο του ΟΚΥπΥ, 165 κλίνες στα νοσηλευτήρια του Οργανισμού θα παραμείνουν διαθέσιμες για την περίθαλψη των ασθενών με COVID, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε αύξηση του ανώτατου ορίου πληρότητας κλινών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια από 70% σε 80%, εξαιρουμένων των κλινών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για τις οποίες το όριο πληρότητας αυξάνεται από 60% σε 70%.

Σκοπός των αποφάσεων είναι η κατά το δυνατό επιστροφή των νοσηλευτηρίων σε ρυθμούς κανονικότητας και η εξυπηρέτηση των ασθενών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τους, αλλά και η βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας. Την ίδια ώρα, τα νοσηλευτήρια παραμένουν σε εγρήγορση για τη διαχείριση ενός πιθανού νέου κύματος εισαγωγών ασθενών με COVID.