Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την εκλογή του νέου ή της νέας Προέδρου της Βουλής ενόψει και της αυριανής πρώτης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, με τη νέα της σύνθεση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα.

Η εκλογή Προέδρου κατά την οποία θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων, θα γίνει μετά την νενομισμένη διαβεβαίωση των βουλευτών.

Φαίνεται ότι το τοπίο θα παραμείνει ρευστό μέχρι και την τελευταία στιγμή, καθώς το οργιώδες παρασκήνιο και οι επαφές μεταξύ των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων θα συνεχίζονται σήμερα και θα ενταθούν μέχρι και αύριο.

Το ΑΚΕΛ προτάσσει την υποψηφιότητα του Γ.Γ. του κόμματος Άντρου Κυπριανού ωστόσο η τελική απόφαση του θα ληφθεί αύριο το πρωί σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου. Στο ΔΗΚΟ λήφθηκε απόφαση ότι θα στηριχθεί ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκαν ήδη οι υποψηφιότητες της αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Αννίτας Δημητρίου, του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου και του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου.

Το ζήτημα λοιπόν όπως διαμορφώνεται το σκηνικό, είναι τι θα πράξουν οι βουλευτές σε ένα δεύτερο ή και τρίτο γύρο εκλογής, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστούν οι 29 ψήφοι που χρειάζονται για εκλογή Προέδρου από τον πρώτο γύρο. Πιθανή είναι η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής στον δεύτερο γύρο, όπου χρειάζονται 22 ψήφοι. Στον τρίτο γύρο εκλογής χρειάζεται απλή πλειοψηφία.

Φαίνεται ότι πιο κοντά σε συνεργασία είναι το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ. Σήμερα ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, θα έχει συνάντηση με το ΑΚΕΛ, ενώ φαίνεται ότι στην συνεργασία ενδέχεται να ενταχθεί και το Κίνημα Οικολόγων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο οποίος ουσιαστικά αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, θεωρείται από διάφορους κύκλους ότι μπορεί να προβληθεί ως υποψηφιότητα ευρείας στήριξης. Μάλιστα κύκλοι από την Δημοκρατική Παράταξη του Μάριου Καρογιάν δηλώνουν ότι υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να στηριχθεί ο κ. Κυπριανού, ενώ πολύ πιο δύσκολα θα ψήφιζαν οι βουλευτές του κόμματος τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Τίποτε ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς πολλές φορές τα πράγματα άλλαξαν την τελευταία στιγμή.

Επαφές και τις διαβουλεύσεις συνεχίζει και ο ΔΗΣΥ σε μια προσπάθεια να στηριχθεί η υποψηφιότητα της Αννίτας Δημητρίου, κάτι που θα μπορούσε να γίνει μόνο σε ένα τρίτο γύρο εκλογής.