Καμιά απάντηση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής διεθνώς για τη διάρκεια δράσης των διαθέσιμων εμβολίων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος εκτιμά ότι τα ηλικιωμένα άτομα ενδεχομένως να χρειαστούν και τρίτη δόση εμβολιασμού το φθινόπωρο.
 
Σύμφωνα με τον Δρα Καραγιάννη, πλησιάζει ο καιρός που θα έχουμε κάποιες απαντήσεις, ωστόσο, σημειώνει πως προς το παρόν «δεν αποφασίστηκε οτιδήποτε».

«Δεν υπάρχει τίποτα και δεν αποφασίστηκε οτιδήποτε. Οι περισσότερες χώρες δεν αποφάσισαν ακόμα οτιδήποτε αν θα προβούν σε τρίτο εμβολιασμό ή όχι, αλλά προετοιμάζονται από απόψεως παραγγελιών εμβολίων», ανέφερε ο Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος εκτιμά ότι αν δεν προχωρήσουν με τρίτη δόση το Φθινόπωρο, ίσως χρειαστεί να προχωρήσουν μετέπειτα, ανάλογα με το τι επιφυλάσσει ο ιός.

Νέες ανάγκες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Σε ερώτηση εάν οι νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται θα επιφέρουν και νέες ανάγκες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Καραγιάννης είπε πως «αυτή τη στιγμή αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι οι μεταλλάξεις αντιμετωπίζονται από τα εμβόλια επαρκώς»,  ωστόσο, επισήμανε πως «η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη δεν αντιμετωπίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό».

Πρόσθεσε πως η επιστημονική κοινότητα βασίζεται στην υψηλή εμβολιαστική κάλυψη και στη διατήρηση υψηλών επιπέδων αντισωμάτων, για να σημειώσει ότι αν τα αντισώματα δεν διαρκούν πέραν του χρόνου ίσως χρειαστεί ενισχυτική δόση.

«Μετά τον ένα χρόνο δεν έχουμε πληροφόρηση ακόμα. Επομένως μέχρι να την έχουμε δεν μπορεί να αποφασιστεί τι θα γίνει», είπε.

Σε ερώτηση πότε θα μάθουμε αν το εμβόλιο κατά της Covid 19 έχασε την αποτελεσματικότητα του και αν θα χρειαστούμε και τρίτη δόση, ο Δρ. Καραγιάννης είπε πως αυτό θα γίνει «μόνο αν υπάρξει ανάλυση ενός στελέχους, το οποίο να είναι ανθεκτικό στο εμβόλιο».

Συμπλήρωσε ακόμα ότι «αν η ανοσία δεν διαρκεί και ενόσω διακινείται ο ιός σε τρίτες χώρες, που η εμβολιαστική τους κάλυψη είναι πενιχρή, τότε δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε και τότε οπωσδήποτε πρέπει να δοθεί μια ενισχυτική δόση σε κάποιο στάδιο».

Όπως πρόσθεσε, «ίσως χρειαστεί μια αναμνηστική δόση το Φθινόπωρο, αρχής γενομένης με αυτούς που πήραν το εμβόλιο πρώτοι».

Υπό εξέταση το mix & match εμβολίων

Σχετικά με το κατά πόσο η τρίτη δόση εμβολιασμού θα μπορεί να γίνει με διαφορετικό σκεύασμα σε σύγκριση με την πρώτη και αν θα μπορούσε να δημιουργήσει ισχυρότερη ανοσοαπόκριση κατά του κορωνοϊού, ο κ. Καραγιάννης απάντησε πως το θέμα είναι υπό εξέταση και αν θα μπορεί κάποιος να αλλάξει εμβόλιο όταν θα κάνει την ενισχυτική δόση, εναπόκειται στη λήψη επίσημης απόφασης.

Αναφέρθηκε σε δύο μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί και σε μια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως τα αποτελέσματα είναι θετικά.

«Επομένως, είναι θέμα αποφάσεων», κατέληξε.