Νέες συστάσεις είναι από σήμερα σε ισχύ στο ευρύτερο Μάντσεστερ και στην κομητεία Λάνκασιρ της ΒΔ Αγγλίας, λόγω της αυξανόμενης διασποράς της ινδικής μετάλλαξης Delta. Περίπου 6 εκ. κάτοικοι αυτών των περιοχών καλούνται να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να συναντώνται με κόσμο σε ανοιχτό χώρο όπου είναι δυνατόν και να φροντίζουν να τηρούν απόσταση δύο μέτρων.

Άλλα μέτρα που τίθενται σε ισχύ είναι η πόρτα-πόρτα διανομή διαγνωστικών μοριακών τεστ από μέλη των ενόπλων δυνάμεων στους δήμους που θα το ζητήσουν, καθώς ο μητροπολιτικός δήμαρχος του Μάντσεστερ Άντι Μπέρναμ ανέφερε πως δεν πρόκειται για νέο lockdown και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα αυξημένα μέτρα θα αποδώσουν.  την Κυβέρνηση να επισπεύσει τον εμβολιασμό των νεαρότερων πολιτών, ηλικίας κάτω των 30.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Delta στην περιοχή πράγματι αφορούν κατοίκους κάτω των 30 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, και καλεί την Κυβέρνηση να επισπεύσει των εμβολιασμό των νεαρότερων πολιτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού NHS Providers Κρις Χόπσον, δηλώνει πως οι ασθενείς που χρήζουν πλέον εισαγωγής είναι κυρίως νέοι που είναι λιγότερο «κλινικά ευάλωτοι». Αυτός είναι ο λόγος που παρά την αύξηση των κρουσμάτων για την ώρα δεν υπάρχει αύξηση των θανάτων.  Επισήμανε ότι τα εμβόλια προστατεύουν τους πιο ηλικιωμένους από τη βαριά νόσηση.

Εν τω μεταξύ, στο δήμο του Κίνγκστον στα νοτιοδυτικά του Λονδίνου αρχίζει από σήμερα μαζική διενέργεια μοριακών διαγνωστικών τεστ σε όλους τους κατοίκους άνω των 11 ετών, λόγω ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης, καθώς και για οποιαδήποτε διακίνηση είναι απαραίτητη η προσκόμιση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Τέλος, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, υπολογίζεται ότι το 80% των κατοίκων της Αγγλίας έχει αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Ίδιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό στη Β. Ιρλανδία, στο 83% στην Ουαλία και στο 73% στη Σκωτία.  

Ωστόσο τα επίπεδα προστασίας και ο ακριβής βαθμός προστασίας από τον ιό, δεν προσδιορίζονται.