Σε ψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης, με αφορμή και την υπόθεση του καθηγητή τέχνης Γιώργου Γαβριήλ.

Ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, που παρέστη το πρωί σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι παραβιάστηκαν οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων στην περίπτωση των έργων του καλλιτέχνη.

Κατέθεσε την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζεται η παραβίαση κανονισμών, λαμβάνοντας υπόψιν τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις διαμαρτυρίες και την τροπή που έλαβε η όλη υπόθεση, κρίθηκε ότι θα ήταν προτιμότερο να τερματιστεί η πειθαρχική δίωξη του καθηγητή.

Κανένας δεν πρέπει συγχύζει την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης με τον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ένας διευθυντής σχολείου, είπε ο κ. Προδρόμου.

Διαφορετική θέση διατύπωσαν καθηγητές των δύο δημόσιων Πανεπιστημίων.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χαρίδημος Τσούκας, τόνισε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία καθιερώνει την προσβολή για να σημειώσει ότι η απεικόνιση του Χριστού ως προστάτη των προσφύγων, βάζει σε κίνηση την κρίση του κοινού, καλώντας το να σκεφτεί διαφορετικά.

Ο κοσμήτορας Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ, κ. Αντώνης Δάνος, υπογράμμισε ότι από τα έργα του κ. Γαβριήλ δεν προσβάλλεται η θρησκεία επειδή απεικονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος, αφού δεν πρέπει να εξισώνεται η θρησκεία με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου. Στο σημείο αυτό ήταν που προκλήθηκε ένταση.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι ο Χριστός δεν θα έπαιρνε ποτέ 300,000 ευρώ από τον Τζο Λόου, κάνοντας λόγο για ιερό δικαίωμα στην καλλιτεχνική έκφραση.

«Μα ποιο δικαίωμα», απάντησε ο Υπουργός Παιδείας και διερωτήθηκε εάν είναι ιερό δικαίωμα να ουρούν οι σκύλοι, για να χαρακτηρίσει τα έργα του κ. Γαβριήλ ως τέχνη της ουροδόχου κύστεως.

Έντονα αντέδρασε η βουλεύτρια των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία υπενθύμισε στον κ. Προδρόμου πως η κυπριακή κυβέρνηση χρηματοδότησε ένα ουροδοχείο το οποίο είχε σώμα γυναίκας.

Από την πλευρά του ο δημιουργός των έργων, καθηγητής τέχνης Γιώργος Γαβριήλ, ανέφερε ότι είναι έξω από κάθε όριο της λογικής ο περιορισμός της σκέψης ενός ανθρώπου, σημειώνοντας ότι η όλη υπόθεση όπως εξελίχθηκε είναι σαν να κάποιος που είναι λερωμένος να κοιτάζει τον καθρέφτη και αντί να καθαριστεί, τον ενοχλεί ο καθρέφτης.