Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οδηγήθηκε εκ νέου ο εν αργία Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος, σε σχέση με το εκκλησιαστικό πολυσκάνδαλο της Μονής Αββακούμ, με την Αστυνομία να ζητά την ανανέωση της κράτησης του.

Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, σε μια κατάμεστη αίθουσα του Δικαστηρίου βρίσκονται μοναχοί και άτομα του περιβάλλοντος του αρχιμανδρίτη.

Ο 37χρονος ιερωμένος εκπροσωπείται πλέον από τον δικηγόρο Ευστάθιο Ευσταθίου, αφού η μέχρι πρότινος συνήγορος υπεράσπισης Ανδριάνα Κλαϊδη παραιτήθηκε λόγω διαφωνιών με τον πελάτη της.

Ο συνήγορος του ύποπτου μοναχού έφερε ένσταση στο αίτημα της Αστυνομίας, για ανανέωση της κράτησης του πελάτη του, ενώ υπέβαλε διαρκώς στον ανακριτή ερωτήματα που σχετίζονται τις έρευνες της Αστυνομίας και κατά πόσο συνεχίζει να αιτιολογείται η ανανέωση της κράτησής του Νεκταρίου.

Η πλευρά του Νεκταρίου, απέστειλε χθες επιστολή στην ανακριτική ομάδα που αποτελείται από έξι άτομα με την οποία, αναφέρεται ότι ήδη λήφθηκαν καταθέσεις από το στενό περιβάλλον του ηγουμένου και ζητήθηκε επίσπευση των καταθέσεων. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Νεκταριόυ υποστήριξε ότι η Αστυνομία, δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες.

Ο ανακριτής της Αστυνομίας, Παναγιώτης Παναγιώτου, απάντησε ότι οι μάρτυρες που θα κλητευθούν δεν αφορούν μόνο το στενό περιβάλλον του υπόπτου αλλά και πρόσωπα που έχουν να κάνουν με φορολογικά αδικήματα.

Ο ανακριτής κατέθεσε έγγραφο 45 σελίδων, η Αστυνομία διερευνά 11 αδικήματα, ορισμένα εκ των οποίων πολύ σοβαρά αφού περιλαμβάνονται πλαστογραφία, αδικήματα συγκάλυψης και κλοπής. Εκκρεμούν όπως είπε ο κ. Παναγιώτου, άλλες 19 καταθέσεις από πρόσωπα που σχετίζονται με τα φορολογικά αδικήματα, του ποσού του 1 εκατ. 333 χιλιάδων το οποίο σύμφωνα με έκθεση του Τμήματος Φορολογίας, δεν δηλώθηκε ποτέ.

Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, έχει ζητηθεί συνδρομή λειτουργού του τμήματος φορολογίας ο οποίος θα κάνει φύλο και φτερό διάφορα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της Αστυνομίας.

Συνολικά λήφθηκαν 32 καταθέσεις, ωστόσο κατά την διάρκεια των προηγούμενων οκτώ ημερών προέκυψαν και άλλοι μάρτυρες και απομένει η λήψη ακόμα 45 καταθέσεων για την υπόθεση.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο ύποπτος, εν αργία αρχιμαδρίτης, έδωσε τέσσερις καταθέσεις και κάποιες ένορκες δηλώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις άσκησε το δικαίωμα της σιωπής.

Σήμερα το κατώφλι της Νομικής Υπηρεσίας πέρασαν γύρω στις έντεκα και τριάντα το πρωί οι ανακριτές της Αστυνομίας που στελεχώνουν τέσσερις διαφορετικές ομάδες που απασχολούνται στη διερεύνηση των πτυχών της πολύκροτης υπόθεσης της Ιεράς Μονής Αββακούμ στο Φτερικούδι.

Τα μέλη της Αστυνομίας ενημερώνουν τον Γενικό Εισαγγελέα για τις 80 και πλέον καταθέσεις που έχουν ληφθεί για τις οικονομικές πτυχές της υπόθεσης, οι εξήντα τρείς εκ των οποίων μετά τη σύλληψη Νεκτάριου.