Το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο συνάντησης της Υφυπουργού για Ευρωπαϊκά Θέματα Μαριλένας Ραουνά, με τον Ισπανό Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Φερνάντο Σαμπέδρο Μάρκος. Η συνάντηση έγινε την Τρίτη στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο κ. Μάρκος θα συναντήσει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μαρία Άντζελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες Ραουνά και Μάρκος, συζήτησαν για το Κυπριακό, υπό το φως και των επαφών σε ευρωπαϊκό επίπεδο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα.

Κατά τη συζήτηση, έγινε αναφορά στις επαφές της προσωπικής απεσταλμένης, με την κ. Ραουνά να κάνει ειδική μνεία στη σημασία τους με χώρες της ΕΕ, καθώς το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα.

Η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα μετέφερε στον ομόλογό της ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κάτι που αποτελεί και κοινό στόχο της Λευκωσίας με τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η επίλυση του Κυπριακού, πέραν από τα άλλα οφέλη, θα «ξεκλειδώσει» σε σημαντικό βαθμό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Η κ. Ραουνά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επεσήμανε όλες τις εποικοδομητικές κινήσεις που έκανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από τον Μάρτιο του 2023, που οδήγησαν μεταξύ άλλων στον διορισμό της απεσταλμένης Γκουτέρες.

Επίσης, επεσήμανε τις σημαντικές αναφορές που συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου, για τα ευρωτουρκικά και τη διασύνδεση με το Κυπριακό, καθώς και τις κινήσεις της κυβέρνησης προς τους Τουρκοκυπρίους, όπως τα 14 μέτρα που ανακοίνωσε.

Η κ. Ραουνά υπέμνησε, σύμφωνα τις πληροφορίες, ότι η βάση λύσης του Κυπριακού είναι μια, όπως προνοείται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και τόνισε ότι αυτήν τη βάση στηρίζει και η ΕΕ.

Τα ζητήματα αυτά συζητεί και με άλλους Ευρωπαίους εταίρους η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, οι οποίοι εκφράζουν ετοιμότητα να στηρίξουν την προσπάθεια στο Κυπριακό.

 Στην ατζέντα των συζητήσεων στις διμερείς επαφές, είναι με βάση τις ίδιες πληροφορίες και ζητήματα της ευρωπαϊκής ατζέντας και η προετοιμασία της Κύπρου για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρώτο εξάμηνο του 2026.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ