Ενδεχομένως αύριο θα λάβει το Υπουργείο Υγείας τα αποτελέσματα από τα πρώτα 280 θετικά στον κορωνοϊό δείγματα, τα οποία έχουν αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τη διενέργεια εξειδικευμένης εξέτασης που αφορά στον εντοπισμό ή όχι του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Μαργαρίτα Κυριάκου, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από τα 280 θετικά στον κορωνοϊό δείγματα, που έχουν αποσταλεί στο ECDC, πιθανώς να παραληφθούν αύριο από το Υπουργείο, όπως τους έχουν ενημερώσει. «Ελπίζω ότι θα τα παραλάβουμε αύριο, όπως μας ενημέρωσαν», ανέφερε η κ. Κυριάκου.

Η Κύπρος συνεχίζει να αποστέλλει δείγματα

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, η Κύπρος συνεχίζει να αποστέλλει δείγματα στο ECDC, σημειώνοντας ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται εκεί απαιτούν χρόνο, γι’ αυτό και καθυστερούν.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε ότι η Κύπρος αποστέλλει στο ECDC ένα ποσοστό δειγμάτων αναλογικά, σε σχέση με τον αριθμό θετικών κρουσμάτων, που προκύπτουν ανά εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε εννέα δείγματα, που εξετάστηκαν στην Κύπρο, εντοπίστηκε το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι πιο μεταδοτικό.

Τα εννέα θετικά κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, εντοπίστηκαν σε 24 δείγματα, που εξετάστηκαν από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Τα δείγματα που εξετάστηκαν αφορούσαν στην περίοδο 22 μέχρι 28 Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ, το μεταλλαγμένο στέλεχος από την Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία δεν βρέθηκε σε κανένα από τα δείγματα.