O Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε πως το Υπουργείο θεώρησε χρήσιμο να προχωρήσει στη σημερινή διάσκεψη, 1,5 περίπου μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθεσε πως βρισκόμαστε πλέον στην 3η φάση του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού για την COVID-19, δηλαδή στην ηλικιακή ομάδα 75-79, έχοντας ολοκληρώσει τον εμβολιασμό στους οίκους ευγηρίας, ενώ εντός των επόμενων ημερών ολοκληρώνεται και η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας.

Όπως είπε, μέχρι και χθες εμβολιάστηκαν 41,673 άτομα, εκ των οποίων τα 14,105 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, αφού έλαβαν και τις δύο δόσεις, ενώ από σήμερα άνοιξε η Πύλη των Εμβολιασμών για άτομα άνω των 76 χρονών, με στόχο και σύμφωνα με τις συνολικές παραδόσεις και των 3 εμβολίων της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer, να θωρακίσουμε μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου την ηλικία των 75 χρόνων και άνω, καθώς και συγκεκριμένες ομάδες ευάλωτων ομάδων.

Υπενθυμίζεται πως στόχος του Εθνικού Πλάνου Εμβολιασμού, όπως έχει καθοριστεί, ήταν και είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων και των ηλικιωμένων μας, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στον ιό και είναι αυτή η ομάδα που έχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτεί.

Δυστυχώς, όπως είπε ο υπουργός, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους, αφού 182 συμπολίτες μας από σύνολο 218 και ποσοστό 83%, που απεβίωσαν με τελική αιτία θανάτου την COVID-19, ήταν ηλικίας 70 ετών και πάνω ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Την ίδια ώρα, από την έναρξη της πανδημίας, τα μισά περίπου περιστατικά που νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας ήταν 70 ετών και άνω.

Αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 64 έτη και ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων σε ΜΑΦ και ΜΕΘ είναι τα 66 έτη.

«Είναι αυτούς τους συμπολίτες μας που εμπίπτουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα που έχουμε θέσει πρώτιστο στόχο να προστατεύσουμε. Και είναι αυτούς τους συμπολίτες μας, που μέσω του εμβολιασμού, ανεξαρτήτως εμβολίου, θα τους θωρακίσουμε έναντι του ιού, μειώνοντας το ποσοστό να νοσηλευθούν και να σώσουμε ζωές. Εξάλλου, από την αρχή της πανδημίας, ο μοναδικός μας στόχος ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής, του πολυτιμότερου αγαθού, και σε αυτό παραμένουμε προσηλωμένοι», τόνισε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στη δημόσια συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα μεγαλύτερα των 65 χρονών, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε πως η απόφαση για να συνεχιστεί η εμβολιαστική κάλυψη χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς, στηρίχθηκε στη βάση των όρων αδειοδότησης του εμβολίου από τον ΕΜΑ.

«27 εκπρόσωποι επιστήμονες από τα κράτη μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν στον ΕΜΑ, μελετώντας τα στοιχεία που είχαν ενώπιον τους, αποφάσισαν ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς», τόνισε.

«Η θέση αυτή του ΕΜΑ, συνέχισε, ενισχύθηκε την Τετάρτη από τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος το αξιολόγησε ως ασφαλές για τα άτομα άνω των 65 ετών. Η δε αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, όχι μόνο δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία επίσημη Αρχή σε κανένα κράτος, αλλά απεναντίας χορηγείται σε εκατομμύρια ηλικιωμένους πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου σημειώνεται κάθετη μείωση στους νοσηλευόμενους, επιβεβαιώνει την επιλογή μας να εμβολιάσουμε πρώτα τους ηλικιωμένους, προστατεύοντάς τους από βαριά ασθένεια ή/και θάνατο».

Ο Υπουργός είπε πως αντιλαμβάνεται και κατανοεί τη σύγχυση που προκάλεσε η στρατηγική άλλων χωρών να καθορίσουν ηλικιακούς περιορισμούς στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Από μόνη της η διαφοροποίηση και η ανομοιομορφία που παρατηρείται στις αποφάσεις για τα όρια ηλικίας, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι χώρες δεν έχουν στηριχθεί μόνο στα επιστημονικά δεδομένα, αλλά σε μια σειρά άλλων παραγόντων (Εμβολιαστικό Πρόγραμμα, διαθεσιμότητα εμβολίων, κτλ), αναλόγως με την στρατηγική της κάθε χώρας», συμπλήρωσε.

Ο Υπ. Υγείας τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια πολύ καθοριστική στιγμή για τη διαχείριση της πανδημίας και κάθε βήμα πρέπει να γίνεται μελετημένα για να επιτυγχάνεται ο σκοπός του.

Εξέφρασε δε, τη βεβαιότητα πως οι περισσότεροι έχουμε κατανοήσει ότι για να απελευθερωθούμε από την πανδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, χρειάζεται να δείξουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς και στην επιστημονική τεκμηρίωση.

«Έχουμε όλοι καθήκον να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και σοβαρά, παραμερίζοντας τις όποιες αντιπαραθέσεις που προκαλούν σύγχυση και αναστάτωση στους πολίτες. Μόνο με σύμπνοια και ομοψυχία μπορούμε να σώσουμε τις ζωές των αγαπημένων μας και τις δικές μας», κατέληξε.

Χάρης Παναγιώτου