Σύμφωνα με τον Δρα Λεόντιο Κωστρίκη, Καθηγητή Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, 16 Απριλίου, είναι 20 από σύνολο 2.905 εργαστηριακών διαγνώσεων. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:

  • 7 κρούσματα που εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών (600 εργαστηριακοί έλεγχοι) 
  • 10 κρούσματα από 1.742 εργαστηριακές διαγνώσεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο ελέγχου 20.000 επαγγελματιών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • 2 κρούσματα από σύνολο 141 διαγνώσεων από τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων
  • 1 κρούσμα σε σύνολο 303 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία.

Από δειγματοληψία σε 119 πολίτες που επαναπατρίστηκαν, δεν προέκυψε κανένα θετικό κρούσμα. 

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 735 (περιλαμβανομένων και των 10 που έχουν εντοπιστεί στις Βρετανικές Βάσεις).

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 24ωρων μας χαροποιούν ιδιαίτερα, γιατί εδραιώνουν την πεποίθηση της επιστημονικής ομάδας ότι μέρα με τη μέρα η επιδημιολογική εικόνα που σχηματίζεται μπροστά μας συνάδει με τις στοχεύσεις μας», σημείωσε ο Δρ. Κωστρίκης, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία «καθρεφτίζουν τη συμπεριφορά της κοινωνίας και είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα νέα θα γίνονται συνεχώς καλύτερα εάν μείνουμε προσηλωμένοι στην ίδια τακτική» και έκανε έκκληση προς όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια. 

Η κατάσταση στις ΜΕΘ, πόσοι πήραν εξιτήριο

Ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (το νοσοκομείο αναφοράς) νοσηλεύονται 19 άτομα, εκ των οποίων τρία στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν πέντε εξιτήρια.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά 9 ασθενείς, τρεις στη ΜΕΘ του ΓΝ Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου νοσηλεύονται τρεις επιπλέον, χωρίς αναπνευστήρα. Η κλινική κατάσταση των ασθενών στις ΜΕΘ είναι προς το παρόν κρίσιμη, αλλά σταθερή.

Εκτός ΜΕΘ, σε θάλαμο, νοσηλεύονται συνολικά στα δημόσια νοσηλευτήρια (πλην Νοσοκομείου Αναφοράς) συνολικά πέντε ασθενείς Covid-19.

«Στην Κύπρο έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την εικόνα» είπε ο Δρ. Λοΐζου, τονίζοντας ότι τα «νούμερα εξακολουθούν να πηγαίνουν καλά και αυτό μας ευχαριστεί όλους». Πρέπει, ωστόσο, να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι το πώς θα συμπεριφερθούμε τις επόμενες μέρες είναι καθοριστικό, υπογράμμισε ο Δρ. Λοΐζου και πρόσθεσε:

«Ο ιός δυστυχώς δεν αναγνωρίζει ούτε Ανάσταση ούτε Κυριακή του Πάσχα. Γνωρίζουμε ότι πολλοί από εσάς σκέφτονται, κυρίως την Κυριακή του Πάσχα, να κάνουν έστω μικρότερα οικογενειακά τραπέζια. Τι πειράζει, ρωτάνε. Η αλήθεια είναι όμως ότι πειράζει. Το ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί που δεν θυμούνται Πάσχα χωρίς όλη την οικογένεια ή μακριά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες στο χωριό. Αυτός είναι ο λόγος όμως για τον οποίο δεν θα πάμε στο χωριό. Για να προστατεύσουμε τον παππού και τη γιαγιά, τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς ομάδες. Αυτό το Πάσχα θα το περάσουμε αναγκαστικά μόνοι στο σπίτι, με αυτούς που μένουμε μαζί».

Πηγή φωτογραφίας: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ