Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 είναι 12 από σύνολο 1.325 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, τα νέα περιστατικά COVID-19 αφορούν:

  • Από το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20.000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 893 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, με ένα θετικό αποτέλεσμα,
  • Από σύνολο 202 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα 11 περιστατικά ήταν θετικά,
  • Από σύνολο 65 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα,
  • Η μια εργαστηριακή εξέταση που ολοκληρώθηκε και αφορά σε άτομο που επέστρεψε από το εξωτερικό είναι αρνητική,
  • Από σύνολο 163 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα, και
  • Η μια εργαστηριακή εξέταση που ολοκληρώθηκε από δείγμα εργαζόμενου στον ΟΚΥπΥ, είχε αρνητικό αποτέλεσμα.

Από το πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών διαγνώσεων έχουν διενεργηθεί από το Σάββατο, 11 Απριλίου, μέχρι και σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 10.613 εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 784 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Κλείνοντας την ενημέρωση για την έκβαση των εργαστηριακών διαγνώσεων, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Λεόντιος Κωστρίκης δήλωσε:

«Τα σημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και οι αριθμοί που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, συνάδουν με τις εκτιμήσεις της Επιστημονικής Ομάδας ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή πορεία. Θα ήμασταν ευτυχείς εάν μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η πολύ καλή πορεία είναι μη αναστρέψιμη. Οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη εστίες μολύνσεως μέσα στην κοινότητα, τις οποίες θα πρέπει να εντοπίσουμε και να απομονώσουμε.

Μέχρι τότε, θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να μην κάνουμε το λάθος να θεωρήσουμε ότι η μάχη έχει κριθεί. Εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας, επαναλαμβάνω ότι η εικόνα που έχουμε ενώπιόν μας είναι πολύ θετική και μας χαροποιεί. Σας ευχαριστούμε και πάλι για τη μεγάλη προσπάθεια».

Δέκα οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, ανέφερε πως παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 172.000. Την ίδια ώρα, 659.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου (νοσοκομείο αναφοράς) νοσηλεύονται 16 άτομα, τέσσερα εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά δέκα ασθενείς, τρεις στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και επτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Το Πάσχα αυτό ήταν διαφορετικό για όλους μας. Η αίσθησή μου είναι ότι όλοι κάναμε το καθήκον μας. Ίσως τελικά να είναι και το πιο σημαντικό Πάσχα που θα βιώσουμε στη ζωή μας.

Τα νούμερα συνεχίζουν να είναι θετικά. Υπάρχει μια σημαντική μείωση τόσο του αριθμού των νέων κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Στις ΜΕΘ τα νούμερα παραμένουν σταθερά. Το περιμέναμε. Είχαμε πει από την αρχή ότι ο μέσος όρος νοσηλείας αυτών των ασθενών είναι μεγάλος. Έχουμε πετύχει όμως πολλές μικρές νίκες», τόνισε ο Δρ Λοΐζου και πρόσθεσε:

«Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας και με προσοχή όταν έλθει η ώρα να πάρουμε τις αποφάσεις για σταδιακή άρση των μέτρων. Η ανάσα που παίρνουμε σιγά-σιγά, μάς επιτρέπει να σχεδιάσουμε με σωφροσύνη την επόμενη μέρα. Χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι ο δρόμος είναι μακρύς.

Στόχος είναι τα νοσοκομεία μας να επανέλθουν σταδιακά στην προ της πανδημίας δραστηριότητα, εξυπηρετώντας όλους τους ασθενείς ανεξαρτήτως ασθένειας υπό συνθήκες ασφάλειας. Διατηρώντας όμως ταυτόχρονα την ύψιστη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τυχόν νέα εισροή ασθενών λόγω κορωνοϊού. Δεν θα είναι εύκολο, ελπίζω όμως ότι όπως τα καταφέραμε τώρα, θα τα ξανακαταφέρουμε.

Θα πρέπει για να το πετύχουμε αυτό, σαν λαός, να επαναπροσδιορίσουμε πολλά. Αυτή η πανδημία ανέδειξε με τον πιο καθαρό τρόπο ότι οι ευθύνες πρέπει να δίνονται στους πιο άξιους. Είχαμε συνηθίσει σαν κοινωνία να ανεχόμαστε πολλά. Ακόμα και τη μετριότητα σε θέσεις-κλειδιά. Όπως και στον πόλεμο, έτσι και στην πανδημία, όμως, οι σωστές ή λάθος επιλογές αφορούν ζωή ή θάνατο. Η αδυναμία και η μετριότητα στοιχίζουν. Μια λάθος απόφαση, μια ολιγωρία μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή. Το είδαμε στην Ιταλία και την Ισπανία, το βλέπουμε ακόμα στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

Μόνο η κινητοποίηση και η σωστή αξιοποίηση των καλύτερων μυαλών και η τοποθέτηση σε θέσεις κλειδί των πιο άξιων θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται. Ίσως η έννοια της λέξης “αξιοκρατία” να μην είχε ποτέ τόση σημασία όση σήμερα», κατέληξε ο Μάριος Λοΐζου.

 

φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ