Στα 2.401 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ανακοινώθηκαν 156 νέα, εκ των οποίων τα 150 σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Κρανίδι Αργολίδας.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκαν ακόμη πέντε νεκροί, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 121.

Ακόμη, 59 άνθωποι είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 16 (27,1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα, 46 άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 55.666 κλινικά δείγματα.

Από το σύνολο των θανάτων, 32 (26,4%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη και το 90,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Για τον θάνατο 35χρονου στη Θεσσαλονίκη  

Αναφερόμενος στον θάνατο από Covid-19 ενός νέου ανθρώπου ηλικίας 35 ετών στη Θεσσαλονίκη, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως «αν και η κλινική εικόνα των παιδιών με τη νόσο είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τους ενήλικες και των νέων ενηλίκων ηπιότερη σε σχέση με τους ηλικιωμένους, δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς, χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας» και πρόσθεσε:

«Tο ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονίες και την γρίπη, όπου καταγράφουμε τέτοια σοβαρά περιστατικά. Σε μεγάλη μελέτη που αφορούσε παιδιά από την Κίνα, καταγράφηκε μόλις 1 θάνατος μεταξύ 2.135 παιδιών που ήταν θετικά». Σε ορισμένες περιπτώσεις, σημείωσε, αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα, σε άλλες παραμένουμε με το ερωτηματικό.

«Παίζει ρόλο και ο γονιδιακός παράγοντας. Και η μικρή άμυνα αλλά και η πολύ ισχυρή άμυνα μπορεί να βλάψουν σε αυτόν τον ιό. Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, εμφανίζουν μικρή δύσπνοια αλλά έχουν σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση και φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας πνευμόνων. Η παραμικρή δύσπνοια πρέπει να αξιολογείται ιατρικά», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής ανέφερε ως παράδειγμα τον έρπητα, λέγοντας πως είναι από τις λοιμώξεις που κάποιος την περνάει ελαφρά, αλλά σε κάποιους προκαλεί εγκεφαλίτιδα με σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και θάνατο.

 

Πηγή: cnn.gr / photo:  tanea.gr