Φαίνεται ότι γίνονται δεύτερες σκέψεις από πλευράς κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ισχύουν για τη φυσική παρουσία φοιτητών στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας. Αναμένεται ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την 1η Σεπτεμβρίου.

Δεκάδες φοιτητές ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης της Συγκλήτου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, να δέχεται στις πανεπιστημιακές αίθουσες με φυσική παρουσία μόνο εμβολιασμένους ή φοιτητές που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό.

Στη διαμαρτυρία που οργανώθηκε από την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ έξω από το Υπουργείο Υγείας, οι φοιτητές ανάρτησαν πανό και πλακάτ στα οποία ανέγραψαν το αίτημα τους για καθολικές, προσβάσιμες και δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και για τη διενέργεια διαφωτιστικής εκστρατείας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού εντός των πανεπιστημίων.

Τάχθηκαν, επίσης, εναντίον της διενέργειας PCR για είσοδο στα πανεπιστήμια και εξέφρασαν την άποψη ότι οι φοιτητές μπορούν να εξετάζονται με rapid test όπως συμβαίνει σε άλλους τομείς, ενώ ζητούν να επιχορηγηθεί το PCR, σε περίπτωση που αυτή θα είναι η απόφαση της Κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια.

Αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, έξω από το Υπουργείο. Ο κύριος Χατζηπαντέλας δεν ενέκρινε το αίτημα των φοιτητών να παρέμβει προς τη Σύγκλητο του ΤΕΠΑΚ για να άρει την απόφασή της, επικαλούμενος την ανεξαρτησία των κυπριακών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ο Υπουργός Υγείας τόνισε ακόμα την ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση της Συγκλήτου διασφαλίζει τη δια ζώσης εκπαίδευση και επιμόρφωση των φοιτητών εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Η πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ (Παγκύπρια Φοιτητικών Ενώσεων), Μαρία Τζιαμαλή, μιλώντας στο κρατικό κανάλι κάλεσε τόσο το ΤΕΠΑΚ όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους.

Σήμερα αποφασίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη και έκτακτη συνεδρία της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με την παρουσία φοιτητών στα μαθήματα. Ενώπιων των αρχών του Πανεπιστημίου, όπως δήλωσε σήμερα ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τάσος Χριστοφίδης, τίθενται δύο σενάρια. Το πρώτο προνοεί τη χρήση των αιθουσών διδασκαλίας σε ποσοστό δυναμικότητας 50%, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Ενώ το δεύτερο που βασίζεται στην πρόταση του πανεπιστημίου προβλέπει ποσοστό πληρότητας στο 80% της χωρητικότητας των αιθουσών διδασκαλίας. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι η είσοδος στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα επιτρέπεται μόνο κατόπιν προσκόμισης SafePass.