Η Κύπρος και οι χώρες της περιοχής αναμένουν έμπρακτα βήματα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση του σεβασμού των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις κατά την τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τη Δευτέρα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχολιάζοντας την αντίδραση της Άγκυρας στην Κοινή Διακήρυξη των πέντε Υπουργών Εξωτερικών, η Λευκωσία επαναδιατυπώνει, εξάλλου, την πρότασή της για διαπραγμάτευση και οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών δυτικά και βόρεια της Κύπρου, ή παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η Κοινή Διακήρυξη των πέντε Υπουργών Εξωτερικών είναι αυτόδηλη. «Η αντίδραση της Τουρκίας, όπως εκφράστηκε τόσο με τη χθεσινή δήλωση του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, όσο και με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, δείχνει την ενόχληση της Άγκυρας για τις αναμενόμενες συντονισμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από τις χώρες της περιοχής, η ασφάλεια και σταθερότητα της οποίας επηρεάζεται αρνητικά από τις παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο και πέραν αυτής», πρόσθεσε.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι η μη συμμετοχή της Τουρκίας σε περιφερειακές συνεργασίες και διαλόγους, είναι άμεση συνέπεια των δικών της παράνομων πράξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που τονίστηκε από όλους τους Υπουργούς Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. «Ήταν, δηλαδή, ξεκάθαρο από τη συζήτηση ότι o δρόμος που οδηγεί σε συμμετοχή στις όποιες περιφερειακές συνεργασίες, είναι μονόδρομος και περνά μέσα από την πιστή τήρηση της νομιμότητας και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των χωρών της περιοχής. Αναμένονται, δηλαδή, έμπρακτα βήματα προς την κατεύθυνση σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών της περιοχής και του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Σε σχέση με τη συνεχή επίκληση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Άγκυρας, στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τις παράνομες πράξεις της, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι, εάν η Τουρκία είναι τόσο βέβαιη για τη συμβατότητα των πράξεών της με το διεθνές δίκαιο, δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νοέμβριο του 2018, για διαπραγμάτευση και οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών δυτικά και βόρεια της Κύπρου, ή να αποδεχθεί να συνυπογράψουμε συνυποσχετικό με το οποίο θα υπαχθεί η εν λόγω διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ας παρουσιασθούν και ας κριθούν οι θέσεις μας από έναν διεθνή δικαιοδοτικό μηχανισμό» συνέχισε, ενώ ανέφερε καταληκτικά ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να είναι για την Τουρκία «à la carte».