Σε απολογισμό των αποφάσεων που λήφθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, προέβη το πρωί ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου. «Παρά τα επιτυχημένα αποτελέσματα, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, καθώς, όπως είπε, ένα νέο κύμα της πανδημίας είναι ορατό.

Για τις κυβερνητικές αποφάσεις για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού στην Κύπρο, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι αποφάσεις λήφθηκαν ήδη από τον Ιανουάριο όταν εμφανίστηκε ο ιός στην Κίνα. Κάνοντας έναν απολογισμό των ενεργειών που λήφθηκαν, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύσταση των ιατρείων δημόσιας υγείας τον Μάρτιο και τόνισε ότι αποφασίστηκε εγκαίρως να εξασφαλιστεί επαρκής εξοπλισμός σε αναλώσιμα για τους επαγγελματίες υγείας. Δημιουργήθηκε, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, μέσα σε 25 μέρες η νέα μονάδα εντατικής θεραπείας στην Λευκωσία, «η οποία ευτυχώς δεν χρειάστηκε να τεθεί σε λειτουργία».

«Χρειάστηκε να λάβουμε επώδυνες αποφάσεις, όπως η απαγόρευση επιστροφής Κυπρίων πολιτών και οι περιορισμοί μετακίνησης. Όλα αυτά τα μέτρα δεν λήφθησαν ελαφρά τη καρδία, αλλά αν μάθαμε κάτι από αυτή την κρίση είναι ότι ο κυπριακός λαός όταν δοκιμάζεται παραμένει αφοσιωμένος», ανέφερε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι έχει αναθέσει σε 2 λοιμωξιολόγους του ΟΚΥπΥ την ενημέρωσή του για την κατάσταση ετοιμότητας στα δημόσια νοσηλευτήρια, ενώ η προσοχή τώρα στρέφεται κυρίως στο άνοιγμα των αεροδρομίων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στην αρχή είχαν εντοπιστεί λάθη και κενά, αλλά οτιδήποτε παρουσιάστηκε, εντοπίστηκε άμεσα. Ήταν υποχρέωσή μας, σημείωσε, να ανοίξουμε τα αεροδρόμια μας, όπως προνοούν και οι αποφάσεις της ΕΕ. «Στο πλαίσιο αυτό έχουμε κάνει την στρατηγική μας ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα των υπόλοιπων χωρών», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.