Την απόφαση να επιτραπεί από την 21η Ιουνίου σε Κύπριους πολίτες και σε πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, η διέλευση από και προς τα κατεχόμενα από όλα τα σημεία διέλευσης πλην αυτού της οδού Λήδρας έλαβε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό με την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα, με τη συμμετοχή του Συμπρόεδρου της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία, Λεωνίδα Φυλακτού. Η διέλευση θα επιτρέπεται νοούμενου  ότι θα προσκομίζεται πιστοποιητικό διενέργειας μοριακής εξέτασης για την ασθένεια του COVID-19 με αρνητική ένδειξη και με ισχύ τουλάχιστον 72 ώρες πριν από κάθε διακίνηση, σημείωσε ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιπλέον, ο κ. Σεντώνας ενημέρωσε ότι οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προβαίνουν σε τυχαίες δειγματοληπτικές εξετάσεις σε πρόσωπα που θα διακινούνται από τα σημεία διέλευσης. «Η απόφαση, βεβαίως, δύναται να διαφοροποιηθεί αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Τουρκοκύπριοι – μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία ενημέρωσαν πως θα επιτρέπονται πτήσεις στα κατεχόμενα από και προς την Τουρκία, την οποία έχουν κατατάξει στην Κατηγορία Α, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση την κατατάσσει στις χώρες υψηλού κινδύνου», πρόσθεσε

Σημείωσε ακόμη ότι ήταν ομόφωνη η θέση της Επιστημονικής Ομάδας πως τα επιδημιολογικά και άλλα στοιχεία που παρέθεσαν προφορικώς και όχι γραπτώς οι Τουρκοκύπριοι μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Υγεία αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, δεν δίνουν σαφή εικόνα για την κατάσταση στα κατεχόμενα. Αντίθετα δημιουργούν, επισήμανε ο κ. Σεντώνας, «σοβαρές αμφιβολίες για τον τρόπο και την ικανότητα επιδημιολογικής αντιμετώπισης της όλης κατάστασης, στις περιοχές εις τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο».

Ερωτηθείς, ο κ. Σεντώνας είπε ότι υπήρξε σχετική επικοινωνία με το Γραφείο του Τουρκοκύπριου ηγέτη για ενημέρωσή του αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης.

Ξεκινά η β’ φάση για τα αεροδρόμια – Το βάρος πέφτει στους δειγματοληπτικούς ελέγχους

Σε άλλη ερώτηση, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα των αεροδρομίων. «Από αύριο μπαίνουμε στη β’ φάση και η συζήτηση εστίασε στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πρέπει να γίνονται σε όσους προέρχονται από χώρες όπου δεν θα είναι πλέον αναγκαία η προσκόμιση πιστοποιητικού για πραγματοποίηση εξέτασης για τον COVID 19», τόνισε ο κ. Σεντώνας, εξηγώντας: «Επισημάνθηκε από όλους τους επιστήμονες ότι θα πρέπει να είναι ένα ποσοστό (δειγματοληπτικών ελέγχων) που θα διασφαλίζει ότι θα έχουμε τα κατάλληλα στοιχεία μπροστά μας. Ο στόχος της κυβέρνησης παραμένει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα, προκειμένου η χώρα να μη ρισκάρει την καλή εικόνα που έχει επιδημιολογικά μέχρι στιγμής και να κρατηθεί σε ασφάλεια».

Ο κατάλογος με τις χώρες θα επικαιροποιείται και αυτό θα γίνεται και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με το πώς μεταβάλλονται τα δεδομένα, ανέφερε ακόμη ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος.