Εν μέσω έντονης συζήτησης για τα όσα διαμείφθηκαν στον Πρωταρά και το γνωστό κέντρο διασκέδασης, η Βουλή ψήφισε σήμερα τα νομοσχέδια που προβλέπουν αύξηση των εξώδικων προστίμων για όσους παραβιάζουν τα διατάγματα του νόμου περί λοιμοκάθαρσης που εκδόθηκαν ελέω κορωνοϊού.

Υπέρ των νομοσχεδίων ψήφισαν 43 παρόντες βουλευτές και κατά 6. Τα εξώδικα πρόστιμα καθορίζονται με βάση τη χωρητικότητα των επιχειρήσεων και αυξάνονται για κάθε φορά που επαναλαμβάνεται το αδίκημα.

Οι ποινές ξεκινούν από 750 ευρώ για τα μικρά καταστήματα και τριπλασιάζονται εάν επαναληφθεί το αδίκημα.

Για επιχειρήσεις που διαθέτουν χώρους πάνω από 51 τετραγωνικά μέτρα, τα εξώδικα αρχίζουν από χίλια πεντακόσια ευρώ και τριπλασιάζονται.

Για επιχειρήσεις άνω των 101 τετραγωνικών μέτρων, οι ποινές αρχίζουν από 2 χιλιάδες ευρώ και φθάνουν μέχρι τις 8 χιλιάδες.

Και για μεγάλες επιχειρήσεις άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων, το εξώδικο πρόστιμο αρχίζει από 4 χιλιάδες και φτάνει μέχρι τις 16 χιλιάδες ευρώ.

Με τα νομοσχέδια παρέχεται η ευχέρεια στα μέλη της Αστυνομίας να εκδίδουν και κοινοποιήσουν, κατ’ εντολήν του Αρχηγού Αστυνομίας, προς τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των επιχειρήσεων που παρανομούν ειδοποίηση απαγόρευσης της χρήσης υποστατικού, της επιχείρησης ή του χώρου, για χρονική περίοδο που προβλέπεται στην ειδοποίηση, η οποία δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες.

Τα μέλη της αστυνομίας θα μπορούν, με βάση τον νέο νόμο, να εισέρχονται ελεύθερα και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση σε οποιοδήποτε υποστατικό.

Την αρνητική τους ψήφο αιτιολόγησαν οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας του ΔΗΚΟ, Γιώργος Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης και οι βουλευτές του ΕΛΑΜ. Ανέφεραν ότι θεωρούν λανθασμένη και απαράδεκτη την τόσο μεγάλη αύξηση των προστίμων, εξέφρασαν ακόμα επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάχρηση των δυνατοτήτων που δίνονται στην Αστυνομία.