Δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι οι Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν γυναίκα, απαντά η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, μετά την κυκλοφορία νέου βίντεο την Παρασκευή, που δείχνει αγενή συμπεριφορά εργαζόμενου ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας, που προσφέρει υπηρεσίες προς τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, στο οποίο ακούγεται επίσης η φωνή της γυναίκας και ενός παιδιού.

“Η προσπάθεια διασύνδεσης του βίντεο, προτάσσοντας τον ισχυρισμό ότι οι Λειτουργοί των ΥΚΕ αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν δεν ευσταθούν. Η οποιαδήποτε προσπάθεια υπόσκαψης των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης είναι προφανές ότι εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα και σκοπούς και συμβάλλει στη δημιουργία εντάσεων και την καλλιέργεια ρητορικής μίσους”, είπε σε δήλωσή της η κ. Ανθούση.

Η Υφυπουργός τόνισε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεχτές προς οποιοδήποτε πολίτη, ενώ σημείωσε ότι τα θέματα φύλαξης από ιδιωτικές εταιρείες έχουν απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν το Υφυπουργείο και είχαν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες για λήψη διορθωτικών μέτρων, μη αποκλείοντας και τον τερματισμό της σύμβασης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της ανάδοχης εταιρείας.

“Επαναλαμβάνω την έντονη καταδίκη μου σε κάθε μορφή βίας που εκδηλώνεται εναντίον οποιουδήποτε ατόμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, υπηκοότητας ή φύλου. Η βία είναι πάντοτε βία και είναι καταδικαστέα. Πρέπει να καταγγέλλεται όταν εντοπίζεται και τα θύματα να προστατεύονται από τη Δικαιοσύνη”, ανέφερε.

Όσον αφορά το πρόσφατο περιστατικό άσκησης βίας σε αλλοδαπή μητέρα, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους, Λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας επισκέφθηκαν εκ νέου σήμερα τη συγκεκριμένη γυναίκα στο νοσοκομείο, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί η καλύτερη λύση για την ίδια αλλά κυρίως για το παιδί της, ώστε να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας. Οι Λειτουργοί επανέλαβαν τη θέση των ΥΚΕ ότι είναι προς το συμφέρον και την ασφάλεια του παιδιού να εξευρεθεί άλλος χώρος για διαμονή σε κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, είπε η Υφυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, προτάθηκε η προσωρινή μετακίνησή τους σε κατάλυμα φιλοξενίας μέχρι την εξεύρεση μόνιμης κατοικίας, “πρόταση που είχε γίνει και πριν το περιστατικό”. Παράλληλα, όπως σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση, η γυναίκα ενημερώθηκε ότι δύναται να λαμβάνει ποσό για κάλυψη των Βασικών Υλικών Αναγκών, καθώς και Επίδομα Ενοικίου όταν και εφόσον μετακινηθεί σε μόνιμη κατοικία και προσκομίσει ενοικιαστήριο έγγραφο, σημείωσε και πρόσθεσε ότι η αιτήτρια αποδέχθηκε την προτεινόμενη διευθέτηση και μετά την απόλυσή της από το νοσοκομείο, θα μεταφερθεί σε προσωρινό κατάλυμα.

“Πέραν της διευθέτησης που έγινε για το θέμα της διαμονής της μητέρας και του παιδιού, ενημερώθηκα ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχείρισης του περιστατικού, προέκυψαν νέα αιτήματα από την αιτήτρια, τα οποία θα εξεταστούν στο πλαίσιο του νόμου και των θεσμοθετημένων διαδικασιών, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση”, είπε η κ. Ανθούση.

“Θέλω να τονίσω ότι προσωπική μου επιδίωξη και το μέλημα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας είναι η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων όσων βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσα από την εφαρμογή πολιτικών και νομοθεσιών. Κανένας άνθρωπος, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα, δεν είναι αποδεκτό να τυγχάνει κακομεταχείρισης”, δήλωσε η Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι “συμπεριφορές από κύκλους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο για αλλότρια συμφέροντα, δεν γίνονται ανεκτές. Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη έχουν γίνει τροποποιήσεις στις διαδικασίες και έχουν εισαχθεί ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα εκμετάλλευσης”.

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι, παρόλο που υπήρξαν περιπτώσεις όπου η ανταπόκριση δεν ήταν στα επιθυμητά επίπεδα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έγιναν παραλείψεις. “Από την πρώτη στιγμή, δόθηκε όλη η αναγκαία στήριξη προς τη γυναίκα και το παιδί της, σε συνεννόηση με τις άλλες συναρμόδιες Υπηρεσίες, πριν και μετά το περιστατικό. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα συνεχίσουν να προσφέρουν υποστήριξη με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον της μητέρας και του παιδιού”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ