Σε δειγματοληπτικό έλεγχο υποβλήθηκαν το πρωί μαθητές και εκπαιδευτικοί του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα και του Λυκείου Αραδίππου, όπου εντοπίστηκαν τρία από τα τέσσερα περιστατικά κορωνοϊού σε σχολεία.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων στο Λύκειο Αραδίππου, Αλέκος Αλεξάνδρου, το τεστ το έκαναν 154 πρόσωπα και μένουν μόνο  4-5 που δεν έχουν πάει. Η διεύθυνση του σχολείου θα αποφασίσει για τη λειτουργία του σχολείου ανάλογα με τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών εξετάσεων, πρόσθεσε.

Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ακόμη πως έγιναν κάποια μαθήματα σήμερα, ενώ σε μία περίπτωση ένας μαθητής ήταν ο μόνος από την τάξη του που προσήλθε κανονικά και παρακολούθησε μάθημα.

«Τώρα πόσοι θα έρθουν αύριο δεν ξέρουμε. Είναι θέση του καθενός», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων στο Λύκειο Αραδίππου. 

Παράλληλα ανέφερε πως βρίσκονται σε καραντίνα 35 πρόσωπα από το σχολείο.

Στο μεταξύ, στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στον Στρόβολο, όπου μία καθαρίστρια του σχολείου διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό, οι μαθητές προσήλθαν μαζικά σήμερα να κάνουν το τεστ, αλλά δεν παρέμειναν για μάθημα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων του σχολείου, Λοϊζος Κωνσταντίνου, ανέφερε πως «το 76% των παιδιών έδωσαν ήδη δείγμα και άλλοι θα δώσουν και το απόγευμα με δικά τους έξοδα, γιατί δεν μπορούσαν τώρα. Από τους 160 μαθητές, όπως ανέφεραν έκαναν το τεστ οι 122».

Είπε επίσης πως δεν έγιναν μαθήματα σήμερα στο σχολείο και όλοι βρίσκονται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών εξετάσεων.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 10 χιλιάδες εργαζόμενους

Την ίδια ώρα άρχισαν οι 10 χιλιάδες δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε εργαζόμενους σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και χώρους εστίασης, επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν κατά τη 2η φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Οι εργαζόμενοι στις εν λόγω επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το εργαστήριο που υλοποιεί το πρόγραμμα για διευθέτηση ραντεβού στο σημείο δειγματοληψίας που επιθυμούν.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Αναφορικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία μας, σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό. Από τους τέσσερις ασθενείς ένα άτομο νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας αφού χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η υγεία των ασθενών είναι σε καλή γενική κατάσταση.

Εξάλλου, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται δεκατέσσερα άτομα, υπό διερεύνηση για κορωνοϊό. Τα δεκατρία νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, ενώ ένας ασθενής βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς όμως να είναι διασωληνωμένος, ενώ δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας παιδοκομικών και βρεφοπαιδοκομικών σταθμών

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για αντιμετώπιση του κορωνοϊού, από την Πέμπτη 21 Μαΐου και για όσο διάστημα θα βρίσκονται σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα του κράτους, οι κρατικοί παιδοκομικοί σταθμοί παγκύπρια συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή της λειτουργίας τους. Οι βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί παγκύπρια, που λειτουργούν είτε από ιδιώτες, είτε από μη κυβερνητικούς φορείς, συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή της λειτουργίας τους.

Για τη λειτουργία των Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση.