Με συγκρατημένη αισιοδοξία αρχίζει η εβδομάδα, για αρκετές χώρες στον κόσμο, αφού τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, είναι αρκετά μειωμένα –σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα καταγράφονται και μονοψήφιοι αριθμοί–  και κυβερνήσεις προχωρούν στη επόμενη φάση χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβάλει.

Συγκεκριμένα, στην τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων μπαίνει από σήμερα η Ελλάδα.

Από το πρωί λειτουργούν, εκ νέου, 197.000 επιχειρήσεις, ενώ επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Παράλληλα, στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές της πρώτης και δευτέρας Λυκείου, αλλά και των Γυμνασίων εφαρμόζοντας το εκ περιτροπής σύστημα παρουσίας.

Ανοίγουν επίσης και πάλι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, με αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Αεροπλάνα, πλοία, τρένα και ΚΤΕΛ θα λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένα πρωτόκολλα.

Στη Βρετανία, πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών στο Λονδίνο για να οριστικοποιηθούν οι όροι της καραντίνας των 14 ημερών, που, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Τζόνσον, θα επιβάλλεται σε αφίξεις από το εξωτερικό.

Με τις αποφάσεις να αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών, οι Times γράφουν ότι η καραντίνα θα ισχύσει με μία «πολύ μικρή σειρά εξαιρέσεων».

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάικλ Γκόουβ, έχει ενημερώσει για τα κυβερνητικά σχέδια τις τοπικές αποκεντρωμένες κυβερνήσεις Σκωτίας, Ουαλίας και Βορείου Ιρλανδίας και φέρεται να έχει πει ότι το μέτρο θα επανεξετάζεται τακτικά, καθώς και ότι η κυβέρνηση κατανοεί τον αντίκτυπο που θα έχει η καραντίνα στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στις ταξιδιωτικές.

Στην Κίνα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες ενημερώθηκε για επτά κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, τέσσερα εκ των οποίων ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνο, όταν εντοπίζονται άνθρωποι που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό μολυσμένοι.

Από τα τρία κρούσματα μετάδοσης εγχώρια, δύο καταγράφηκαν στην επαρχία Τζιλίν και το τρίτο στη Σαγκάη, αναφέρει το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του κινεζικού υπουργείου Υγείας.

Κανένας νέος θάνατος δεν αναφέρθηκε χθες στην Κίνα.

Επίσης, στη Γερμανία, δεν σημειώθηκε κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό ανήλθαν σε μόλις δύο, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Και τέλος, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, η οποία παρέμενε κλειστή από τις 10 Μαρτίου, άνοιξε και πάλι τις πύλες της σήμερα με τα μέτρα προφύλαξης που απαιτούνται εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Παρουσία πολυάριθμων αστυνομικών που φορούσαν μάσκα, λίγοι επισκέπτες έκαναν ουρά τηρώντας απόσταση περίπου δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον για να μπουν στο ναό.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να μπουν στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου αφού προηγουμένως θερμομετρηθούν και απολυμάνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, Newsbeast