Στο τραπέζι πρόταση για μείωση της καραντίνας

Πρόταση για κατάργηση του safepass σε φούρνους, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, φαρμακεία, και τράπεζες αναμένεται να συζητηθεί το απόγευμα σε συνεδρία του Υπουργού Υγείας με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

Το πλάνο αναπροσαρμογής των περιοριστικών μέτρων για προστασία από την πανδημία του Υπ. Υγείας, αναμένεται ότι θα οριστικοποιηθεί το απόγευμα και ακολούθως θα οδηγηθεί, μεθαύριο, προς έγκριση, σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρία των επιστημόνων με τον αρμόδιο Υπουργό αναμένεται ότι θα προκύψει κατηγοριοποίηση του βαθμού επικινδυνότητας σε ότι αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού υποστατικών, δημόσιων και ιδιωτικών χώρων και δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Υπουργείο Υγείας Κωνσταντίνο Αθανασίου, θα υπάρχει η κατηγορία της υψηλής, της μέσης και της χαμηλής επικινδυνότητας, έτσι ώστε να γνωρίζουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι πολίτες με απλοποιημένο τρόπο, ποιες θα είναι και οι προϋποθέσεις για να εισέλθουν σε διάφορα υποστατικά.

Το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής, επιδημιολόγος Μιχάλης Βωνιάτης, δήλωσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ότι λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας, είναι πιθανόν να μην απαιτείται η προσκόμιση safe pass σε ορισμένους χώρους.

O κ. Βωνιάτης έφερε, ως παράδειγμα, τα αρτοποιεία, τις υπεραγορές, τα φαρμακεία και τις τράπεζες. Θα πρέπει ωστόσο όπως είπε, να τηρούνται όλα τα υπόλοιπα μέτρα ατομικής προστασίας, αλλά και ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το γεγονός ότι τα ημερήσια κρούσματα του ιού μειώθηκαν κάτω από δύο χιλιάδες για αρκετές μέρες είναι αισιόδοξο, σύμφωνα με τον κ. Βωνιάτη

Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος Πέτρος Καραγιάννης δήλωσε ότι ίσως έφτασε η ώρα για μείωση της καραντίνας στους πολίτες που νοσούν με κορωνοϊό. Αναμένεται ότι θα προταθεί η μείωση της καραντίνας σε 7 ή 5 ημέρες η οποία απορρίφθηκε στο παρελθόν.

Τους ειδικούς θα απασχολήσει και το ενδεχόμενο να δοθεί «πράσινο» φως η χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε παιδιά από 12 μέχρι 17 ετών.